BRÜKSEL (İHA) - Yunanistan'ın Girit Adası'nda biraraya gelen AB Savunma Bakanları, Avrupa askeri birliğinin önümüzdeki yıl oluşturulması üzerinde anlaştı.
Avrupa Ortak Savunma ve Güvenlik Politikası'nın (AGSP) ele alındığı toplantıda birliğin 60 bin askerden oluşması planlandı. Görüşmelerde gündeme gelen Amerika'nın NATO içinde Avrupa askeri birliği oluşturulması önerisine ise savunma bakanları sıcak bakmadı.
Yunanistan'ın Girit Adası'nda AB Savunma Bakanları hafta sonu biraraya geldi. Avrupa Ortak Savunma ve Güvenlik Politikası'nın ele alındığı toplantıda, Avrupa askeri birliğinin önümüzdeki yıl oluşturulması planlandı. Ev sahibi Yunan Savunma Bakanı Yannos Papantoniou da görüşmelerin en önemli sonucunun bu olduğunu söyledi. AB, 60 bin askerden oluşması planlanan birlikle, Balkanlar'da kendi barış misyonunu oluşturabilecek.
Girit'in Retimo kentinde yapılan görüşmelerde savunma bakanlarının önümüzdeki yıl Mart ayına kadar birliğin oluşturulması için gereken personel ve silahlanma sorunlarının çözmesi gerektiği ifade edildi. Daha sonra da birliğin hangi silah sistemlerine ihtiyacı olduğu ve bunun birlik ülkelerince nasıl finanse edileceğine yanıt aranması gerekiyor. Bu nedenle Birliğin ortak bir fon oluşturması sözkonusu.
Avrupa Birliği'nin Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Retimo'daki görüşmelerin başarılı geçtiğini vurgulayarak, AB'nin bu sorunları çözebilecek güçte olduğunun altını çizdi.
ABD'NİN ÖNERİSİ Görüşmelerde Amerika'nın kısa bir süre önce NATO içinde Avrupa askeri birliği oluşturulması önerisinin nasıl hayata geçirileceği konusu da ön plana çıktı. NATO Genel Sekreteri George Robertson, NATO birliklerinin Avrupa Ordusu'nu önemsiz kılacağı yönündeki endişenin yersiz olduğunu savundu. NATO ve Avrupa Ordusu'nun birbirini tamamlayacağını ifade eden Robertson, her iki birliğin de kriz bölgelerine en etkin şekilde müdahalede rol oynacağını söyledi.
Robertson işbirliği konusunda ayrıntılı bilgi sunmazken, birçok bakan da Amerika'nın önerisine sıcak bakmadığını dile getirdi. Alman Savunma Bakanı Peter Struck, bu askeri birliğin kriz bölgelerinde görev yapması için oluşturmayı planlamadıklarına dikkat çekerek, olası Irak operasyonuna dikkat çekti. Struck, birliğin uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, AB'nin kendi güvenliğinin zarar görmesinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.