AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Stephan Füle, Suriye'de yaşanan durumun her geçen gün kötüye gittiğini ifade ederek Avrupa Birliği ülkelerinin sadece insani yardım konusunda değil politik çözüm noktasında da rol alması gerektiğini söyledi.
Suriye'de siyasi çözüm için umut olan Cenevre-2 Konferansı'nın önemine vurgu yapan Füle, sürecin yavaş da olsa işlemeye devam ettiğini dile getirdi.
3 milyondan fazla Suriyelinin yer değiştirdiğini dolayısıyla komşu ve bölge ülkelerinin üzerinde sığınmacı yükünün giderek arttığını, AB'nin de bu ülkelere destek olması gerektiğinin altını çizen Füle, Lübnan ve Ürdün'deki sığınmacıların da kötü durumda bulunduğunu, sorumluluklarının sadece insani yardımla sınırlı olmadığını ifade etti.
Ülkede barış ortamının sağlanmasına katkıda bulunmaları gerektiğini ve bu noktada en güçlü enstrümanlarını devreye sokmanın zamanının geldiğini aktaran Füle, savaş sonrasını da hesaba katarak genç neslin eğitimine katkı sağlayacaklarını, insani yardımlar devam ederken eğitim noktasında da desteklerini sürdüreceklerini belirtti.
-"Esed'siz çözüm"-
Tartışmada, İran'ın Cenevre 2'ye davet edilmemesinin büyük bir kayıp olduğu dile getirilirken, Suriye'de sağlanacak barış sürecinde özellikle Rusya, ABD ve Suudi Arabistan'ın önemli rol oynadığı vurgulandı. Kimyasal silahların yok edilmesi ve insani yardım koridorunun da derhal açılması gerektiği sonucuna ulaşıldı.
Vekiller, ülkede Esed'siz bir çözüm sürecinin altı çizerken, rejim tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflara atıfta bulunarak Esed'in bir an evvel Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiği ifade etti.
Avrupa'nın Suriyeli mültecilerin yalnızca yüzde 1'ine ev sahipliği yaptığına dikkat çekilirken daha çok mülteciye ev sahipliği yapması ve vize ve oturum konusunda birtakım kolaylıklar sağlaması gerektiği dile getirildi.
Türkiye ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne de sığınmacılara verdiği destek nedeniyle teşekkür edildi.