Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan rapor, Fransa'nın Strasbourg kentindeki oylamada kabul edildi.
Raporda, "Avrupa Parlamentosu, demokrasiye saygı ve hukukun üstünlüğü konularında yaşanan sapma göz önüne alındığında, Ankara'nın Avrupa Birliği üyeliği için gereken kriterleri ihlalinden derin endişe duyuyor" ifadesi yer aldı.
'İfade ve medya özgürlüğü, Güneydoğu'daki gelişmeler ve Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının öne çıktığı raporda, 'Türkiye'de demokratikleşme ve hukuk devletinin gerilediği' uyarısında bulunulmuştu.
PKK'YA SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI
Türkiye raporunda 4 ana başlık yer aldı. PKK'nın terör örgütü olarak tanımlandığı metinde Güneydoğu'daki terör operasyonları "kaygı verici" olarak değerlendirildi. Şiddetin çözüm olmayacağının vurgulandığı raporda PKK'ya silah bırakma çağrısı yapıldı. Ayrıca Kürt sorununun çözülmesi için özel komisyon kurma çağrısına yer verildi.
SIĞINMACI KONUSU
Türkiye ile AB arasında varılan sığınmacı anlaşması raporda yer alan başka bir başlık oldu. Avrupa Parlamentosu anlaşmayla ilgili endişelerini dile getirdi. Uygulamada titiz davranılmasını ve parlamentoya danışılmasını istedi.
Basın özgürlüğü konusunda endişeler de raporda yer buldu. Raporda ifade ve medya özgürlüğü vurgusu yapıldı.
VİZE SERBESTİSİ
Türk vatandaşlarına vize serbestisi konusundaysa yol haritasında belirtilen kriterlerin tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsayacak şekilde uygulamaya konulmasıyla Türk vatandaşlarına vize kalkabileceği belirtildi.
Avrupa Parlamentosu'nun 2015 Türkiye İlerleme Raporu'nda, Kıbrıs sorununda Ankara'nın daha fazla adım atması da istendi.
BAKAN BOZKIR: İADE EDERİZ
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır bugün oylamadan önce yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2015 AB ilerleme raporu için "Bu şekilde yürürlüğe girerse bu raporu iade edeceğiz" demişti.