HABER

Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye gözlemci önerisi

Avrupa Parlamentosu'nun 18 üyesi 30 Mart'taki yerel seçimlerin "adil ve özgür biçimde gerçekleştirilmesi konusunda endişeleri bulunduğunu" belirterek, Türkiye'ye gözlemci gönderilmesini istedi. Lahey'den Yusuf Özkan'ın haberi.

Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye gözlemci önerisi

Yusuf Özkan

Lahey

Avrupa Parlamentosu (AP) liberal grup üyesi Hollandalı Marietje Schaake öncülüğünde 18 parlamenter, 30 Mart'taki yerel seçimler için Türkiye'ye gözlemci gönderilmesini istedi.

Schaake, düşünce ve ifade özgürlüğünü sınırlayan yasal düzenlemeler ve muhalefete yönelik baskılar nedeniyle, Türkiye'de "tarafsız ve özgür bir seçim yapılması konusunda kaygılı" olduklarını belirtti.

Marietje Schaake, AP'de her gruptan 18 üyenin imzaladığı bir dilekçe ile Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'ye başvuruda bulundu.

Hollandalı parlamenter, Türkiye'de son dönemde yaşanan "siyasi kriz" nedeniyle AB'nin seçimlere gözlemci göndermesinin "zorunluluk haline geldiğini" savundu.

Schaake, internet yasağı başta olmak üzere, insan hakları ve düşünce özgürlüğünü kısıtlayan yasal düzenlemeler yapıldığını belirterek, her türlü muhalefetin "baskı ve şiddet yoluyla bastırıldığını" savundu.

'Seçimler özgür ve tarafsız olamaz'Schaake, böyle bir ortamda yapılacak seçimlerin "özgür ve tarafsız" geçmesi konusunda "kaygıları" bulunduğunu belirtti.

Hollandalı parlamenter, Türk demokrasisinin ön koşulunun "özgür ve tarafsız" seçimler olduğunu vurgulayarak, "Bu nedenle AB'nin gözlemci göndermesi bir zorunluluktur" dedi.

Marietje Schaake, Türkiye'de "sahte seçmen yazımı" iddialarına ilişkin haberler ve yüzde 10 seçim barajının da "endişe verici" olduğunu dile getirdi. Schaake, "Yolsuzluk iddiaları, seçim barajı ve muhalefete baskı üçgeninde yapılacak bir seçim ne kadar özgür olabilir?" diye sordu.

Hollandalı parlamenter, Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) devreye girerek, gözlemci göndermesi önerisine destek veriyor.

Schaake, Hollanda'nın saygın gazetelerinden Volkskrant için yazdığı "Türkiye, Avrupa'daki destekçilerini bile şüpheye düşürüyor" başlıklı makalede de, yaşanan olumsuzluklara dikkat çekiyor.

AKP - Gülen cemaati çekişmesi ile başlayan süreçte hak ve özgürlüklerin baskı altına alındığını belirten Schaake, "Dünyanın gözü Ukrayna'daki olaylardayken Türkiye'nin hukuk devleti parçalanıyor. Konunun tek kaybedeni Türk halkı oluyor" görüşüne yer veriyor.

En Çok Aranan Haberler