HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupa referanduma el attı

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Birliği Komisyonu, referandumda “Evet” oyu kullanılması çağrısında bulundu.

Avrupa referanduma el attı

AB Komisyonu sözcüsü, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını ayrıntılı olarak analiz edeceklerini söyledi.

Avrupa Birliği (AB), dün Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişiklik paketi için aldığı kararı değerlendirirken tavrını da belli etti. Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan ve AB’nin en güçlü kurumlarından biri olarak nitelendirilen AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada referandumda “evet” oyu kullanılması çağrısı yapıldı. Avrupa Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’nin kısmi iptal kararına rağmen Türkiye’nin AB katılım müzakereleri açısından anayasa değişikliği paketine desteğini bildirdi. AB Komisyonu sözcülerinden Ferran Tarradellas Espuny, Anayasa Mahkemesinin dünkü kararını not aldıklarını ve özellikle gerekçeli kararın yayımlanmasının ardından konuyu daha ayrıntılı analiz edeceklerini bildirdi. Kararla ilgili ilk değerlendirmelerinde, anayasa değişikliği paketinde “Anayasa Mahkemesi ve HSYK’ya üye seçim yöntemi gibi sınırlı unsurların iptal edildiği” sonucuna vardıklarını kaydeden Tarradellas Espuny, “Anayasa değişikliği paketinin olumlu adım olduğu inancımızı, Anayasa Mahkemesinin kararının ardından da korumaya devam ediyoruz” dedi. Ferran Tarradellas Espuny, 12 Eylüldeki referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketinin AB’nin yıllardır ilerleme raporlarında ve katılım ortaklığı belgesinde vurguladığı Türkiye’nin noksanlarına çözüm ürettiğini söyledi.

AA’dan çeviri “hatası”

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamayı devletin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı’nın aktarışı komediye döndü. AA, Türkiye’deki tüm medya organlarına servis ettiği ilk haberinde “Avrupa Komisyonu, Anayasa değişikliğinin kabul edilmesini istedi” ifadesini kullandı. Ancak 1.5 saat sonra geçilen düzeltme metninde “istedi” kelimesi atılarak “Avrupa Komisyonu, anayasa değişikliğine destek verdi” cümlesi yayınlandı. Aynı şekilde ilk haberin son paragrafında geçen “AB’nin yıllardır ilerleme raporlarında ve katılım ortaklığı belgesinde vurguladığı noksanlarını tamamlayabilmesi için anayasa değişikliği paketinin 12 Eylüldeki referandumda kabul edilmesi çağrısını yaptı” ifadesi “AB’nin yıllardır ilerleme raporlarında ve katılım ortaklığı belgesinde vurguladığı Türkiye’nin noksanlarına çözüm ürettiğini söyledi” şeklinde düzeltildi.

‘Salt çoğunluk’ tartışması

Anayasa Mahkemesi, HSYK’ya üye seçilirken ve Anayasa Mahkemesi üyeliği için Cumhurbaşkanı’na aday gösterilirken yargı organlarının yapacağı seçimde her yargı mensubunun sadece bir adaya oy verebileceğine yönelik hükmü iptal etmesi yeni bir tartışma başlattı. İptalle ortaya çıkan metinde seçimde oy kullananların salt çoğunluğunun oyunu alma şartı yer almadığı için iptalin etkisiz kalabileceği iddia edildi. Mevcut Anayasa’ya göre, Yargıtay’dan HSYK’ya Cumhurbaşkanı tarafından atanacak üye için 3 adayın seçimi yapılırken her bir Yargıtay üyesi, adayların tamamı için oy kullanabiliyor. Oy kullananların “salt çoğunluğundan” fazla olmak kaydıyla, en yüksek oyu alan 3 adayın ismi, Köşk’e gönderiliyor. Cumhurbaşkanı da 3 kişiden birini seçerek, atamasını yapıyor. Mahkemenin iptal ettiği sistemde ise her bir Yargıtay üyesi, 5 adaylı bir seçimde sadece bir aday için oy kullanabilecekti. ‘Salt çoğunluk’ şartının kaldırılması nedeniyle de 100 Yargıtay üyesinin oyunu almış adayla, 3 Yargıtay üyesinin oyunu almış adayın ismi, Cumhurbaşkanlığı’na birlikte sunulabilecek, Cumhurbaşkanı, rektör seçimlerinde olduğu gibi 3 oy almış adayı tercih edebilecekti. İptalle, bu durumun engellenmeye çalışıldı. Ancak bazı hukukçular, paketin yürürlüğe girmesi halinde, mevcut anayasadaki “salt çoğunluk” ifadesinin yürürlükten kalkmış olacağını, bu durumda, rektör seçimi yönteminin uygulanması ihtimalinin yeniden gündeme gelebileceğini savundu.

En Çok Aranan Haberler