Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektriğine yapılan zamma ilişkin, "Biz 5 yıl boyunca elektriğe zam yapmadık, bu sefer petrol fiyatları nedeniyle zam yapmak durumunda kaldık. Bütün bunlara rağmen biz Avrupa'da en ucuz elektrik kullananlar arasındayız hala" dedi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, enerji verimliliğini artırmak ve elektrik enerjisi kullanan motorların enerjisini azaltmak amacıyla başlatılan "Enver Motor Hareketi" Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan katıldı. Bakan Güler toplantıda yaptığı konuşmada, birkaç yıldır ülkelerin enerji bakanlarıyla uluslar arası toplantılar yaptıklarını belirterek, görüşmelerdeki ortak fikrin petrol fiyatlarının kolay kolay inmeyeceği yönünde olduğunu söyledi. Güler, Türkiye'nin kullandığı elektriğin yüzde 50'sinin doğal gazdan üretildiğini, doğal gaza ödenen paranın ise yurt dışına gittiğini kaydetti.
Güler, Türkiye'nin enerji konusunda OECD ülkelerine göre 2 kat, Japonya'ya göre 4 kat daha verimsiz olduğunu belirterek, enerji verimliliği konusuna dikkat çekti. OSB benzeri "Organize Sera Bölgeleri" üzerine çalıştıklarını dile getiren Güler, Türkiye'nin kullandığı elektriğin 2 katı kadar güneş enerjisi potansiyeli olduğunu kaydetti. Enerji verimliliğinin artık enerji üretim metodu olarak kullanıldığını belirten Güler, enerjiyle ilgili yürüttükleri çalışmaların hem ekonomiye katkısı olduğunu hem de bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade etti.
-ÇAĞLAYAN: "CARİ AÇIĞININ NEDENİ ENERJİ İTHALATI"
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da konuşmasında, Türkiye'nin enerji alanında dışa bağımlı bir ülke olduğunu dile getirerek, "Bunun sebebi maalesef geçmiş dönemlerde Türkiye'nin enerji üretimini ıskalamış ve bugüne kadar bir enerji politikası oluşturamamış olmasıdır" dedi. Çağlayan, enerjinin Türkiye için temel girdi maddesi olduğunu belirterek, hiçbir zaman verimlilik hesabı yapılmadığını söyledi.
Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Enerji üretiminin yerli kaynaklardan sağlanması açısından önemli çalışmalar devam ediyor. Enerjiyi üretmek yetmiyor. Tüketimi ve verimli kullanılması önemli. Bilinçlenme konusunda eksiklerimiz var, 70 milyonun bilinçlenmesi gerekiyor. Zaten Türkiye'nin cari açığının temel nedeni de enerji ithalatı. Biz de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile daha önce bir eylem planı hazırlamıştık. OSB'lerde enerji yönetim birimlerinin kurulması, enerji verimliliği konusunda danışmanlık hizmeti alan KOBİ'lerin KOSGEB tarafından desteklenmesi gibi maddeler içeriyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor." (ANKA)