HABER

Avrupa'da Türkiye ile göçmen zirvesinin yankıları

Türkiye ile AB arasındaki göçmen zirvesinin yankıları Avrupa'da sürüyor. Hollande vizesiz seyahat için 72 kriter olduğunun altını çizerken, Merkel "tarafların çıkarlarda bir denge aradığını" söyledi.

Avrupa'da Türkiye ile göçmen zirvesinin yankıları

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB ile görüşmelerde üstünlüğü ele geçirmediğini belirterek, "tarafların çıkarlarda bir denge aradığını" söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Juncker: 'Prensipte anlaştık'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye ile vardığı uzlaşının ardından Avrupa'ya gelen mülteci ve göçmen sayısının azaltılması çalışmalarının doğru yönde ilerlediğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre; Merkel, Alman radyosu SWR'a yaptığı açıklamada, göç ile mücadelenin daha hızlı ilerleyebileceğini belirtmesine karşılık, "ancak işler doğru yönde ilerliyor" dedi.

Merkel AB'nin Suriye'den gelen mültecilerin yanı sıra Irak'tan gelen mülteciler için de kota uygulamasını göz önüne almasının gerektiğini belirtti.

FRANSA CUMHURBAŞKANI'NDAN 'VİZESİZ SEYAHAT' ÇIKIŞI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile AB arasındaki 'göçmen zirvesi'nin ardından ilginç bir açıklama yaptı. Brüksel'de konuşan Hollande, Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz girebilmesi için 72 kriterin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre; Hollande, "Kriterlerin sağlanması halinde vize muafiyeti Haziran'da gerçekleşebilir. Bu kriterlerden 72 tane var" dedi. Fransız lider, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin sonuçlanması için de "halen uzun bir yol olduğunu" sözlerine ekledi.

72 KRİTERDEN 19'U TAMAMLANDI

Türkiye geçtiğimiz günlerde, vize muafiyeti sürecine ilişkin ikinci değerlendirme raporunda Brüksel’den iyi not almıştı.

2014’te yayımlanan ilk rapora göre belirgin ilerleme kaydeden ve teknik olarak vize muafiyetine bir adım daha yaklaşan Türkiye'nin, karşılaması gereken 72 kriterden 19’unu tamamladığı açıklanmıştı.

AB Komisyonu tarafından hazırlanan teknik içerikli raporda geri kalan 53 madde için 17 tanesinin hemen hemen, 21 tanesinin iyi ilerleme kaydetme perspektifiyle kısmen, 12 tanesinin kısmen tamamlandığına, 3 kritere ilişkin ise ilerleme sağlanmadığına işaret edilmişti.

İTALYA'DAN 'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ' VETOSU

Öte yandan zirvenin sürdüğü dakikalarda İtalya ile ilgili bir iddia geldi. Reuters'a konuşan AB kaynaklarına göre, İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin, zirvenin sonuç bildirisinde Türkiye'deki basın özgürlüğüne atıfta bulunulmazsa, herhangi bir anlaşmayı veto edeceği bildirildi.

İTALYA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Yaklaşık 12 saat süren Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Zirvesi’nin ardından açıklama yapan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, hazırlanan taslak metinde Türkiye’nin isteklerinin hafifletildiğini, basın özgürlüğüne de atıfta bulunulup, “iyice” tartışıldığını aktardı.

Başbakan Matteo Renzi, beklenenden uzun süren ve dün gece yarısından sonra sona eren Brüksel’deki zirvenin ardından İtalyan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Görüşmelerin nasıl geçtiği sorulan Başbakan Renzi, “Mülteci meselesi çok hassas bir konu. Çok uzun zaman bu mesele neredeyse hiç konuşulmadı. Şimdi ise konuşulmaya başlandı, çünkü diğer AB ülkeleri de bu göçmen dramının ne kadar ağır olduğunun farkına vardı” diye konuştu.

'KÜÇÜK BİR ADIM ATTIK, DAHA ÇOK ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR'

Zirvede uzun görüşmeler yaptıklarını ve Türkiye’den gelen sığınmacılara ilişkin sadece küçük bir adım attıklarını dile getiren İtalyan lider, “Ancak daha çok çalışmamız ve tartışmamız gerekiyor. Nihayet AB, bizim yıllardır meşgul olduğumuz bu konunun ne kadar ağır olduğunu algıladı” dedi.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ TARTIŞMAK GEREKLİ BİR ŞEYDİ'

Prensipte varılan anlaşmada, Türkiye’de basın özgürlüğüne ilişkin bir atıf yapılıp yapılmadığına ilişkin bir soruya Renzi, “Belgede Türklerin istekleri hafifletilip, yeninden boyutlandırıldı, basın özgürlüğüne bir atıf yapıldı ve bu konu iyice tartışıldı. Bu tartışmanın gerekli olduğuna inanıyorum” diye sözlerini sürdürdü.

'TÜRKİYE, AB’NİN ANAYASAL DEĞERLERİNİ KUCAKLAYARAK BU YOLDA YÜRÜMELİ'

“Biz Türkiye’nin AB’ye doğru yürümesinden mutluyuz” diye açıklamalarını sürdüren Renzi, “Ama bu, Türkiye’nin AB’nin anayasal değerlerini kucaklaması anlamına gelir ki bunlar arasında basın özgürlüğü de var. Basın özgürlüğü, AB’nin temel taşlarından biridir ve bu konuda ısrar etmemiz de gayet doğrudur” dedi.

Dün gece İtalyan basınının başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı bir haberde, basın özgürlüğü atfı olmazsa, İtalya’nın Türkiye ile hiçbir anlaşmaya imza atmayacağı belirtilmişti.

KRAVATLI GİRDİ KRAVATSIZ ÇIKTI

Öte yandan, dün öğlen saatlerinde başlayan ve 00.30 civarında son bulan zirvenin oldukça hararetli bir ortamda yapıldığı anlaşıldı. Zirvenin yapıldığı binaya kravatlı giren Başbakan Renzi’nin, yorgun bir şekilde zirveden kravatsız ayrıldığı gözlerden kaçmadı.

En Çok Aranan Haberler