HABER

Avrupa’daki en yüksek seçim barajı Türkiye’de

CHP seçim barajının yüzde 10’dan aşağıya düşürülmesi için kolları sıvarken TBMM Araştırma Merkezi Avrupa’daki en yüksek barajın Türkiye’de olduğunu beirtti.

ANKARA (ANKA) - Edinilen bilgiye göre CHP, yüzde 10 olan ülke barajının yüzde 5'e çekilmesi için teklif hazırlıyor. Gerekçe olarak da, ülke seçim barajının yüzde 10 olarak uygulanmasının yönetimde istikrar ilkesi ile birlikte temsilde adalet ilkesinin hayata geçirilmesini engellediği ifade ediliyor.

-TBMM BARAJI ARAŞTIRDI-

1 Ekim’de açılacak Meclis’te, gündemin ilk sıralarında yer alacak konular arasında seçim barajı geliyor. TBMM Araştırma Merkezi tarafından Nisan ayında “seçim barajı” konusunda yapılan araştırmada ise çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. TBMM Araştırma Merkezi tarafından yapılan çalışmada, seçim barajının Avrupa ve Türkiye’deki uygulamaları ile Türkiye’deki seçim barajları hakkındaki yargı kararları, uluslar arası belgeler ve tartışmalar ele alındı.

Araştırmada, Avrupa ülkelerinde nispi temsil sistemini uygulayan ülkelerin çoğunda ihtiyaç duyulan ve uygulanan barajın yüzde 5’i aşmamasına özen gösterildiği belirtildi.

-EN YÜKSEK BARAJ TÜRKİYE’DE-

Araştırmada, yüksek baraj uygulamasına sahip ülkeler olarak Türkiye yüzde 10, Liechtenstein yüzde 8, Rusya Federasyonu ve Gürcistan da yüzde 7 şeklinde sıralandı.

Avrupa’da nispi sistemlerde baraj uygulamayan ülkelerin Bosna Hersek, Finlandiya, İrlanda, İsviçre, İzlanda, Lüksemburg, Makedonya, Portekiz olduğu tespit edildi.

-AVRUPA’DAKİ ÖRNEKLER-

Avrupa ülkelerindeki nispi sistemlerde yasal seçim barajlarında şu örnekler verildi.

Avusturya: En alt katmandaki seçim bölgesinde bir sandalye kazanmak veya ülke düzeyinde yüzde 4 oy almak.

Belçika: Bir seçim bölgesinde seçilebilmek için yüzde 5 oy almak.

Bosna Hersek: Yok.

Bulgaristan: Yüzde 4.

Çek Cumhuriyeti: Yüzde 5.

Danimarka: Partiler daha alt katmandaki bir seçim bölgesinden bir sandalye kazanmalı ya da basit kota prensibine göre üç reyonun ikisinden yeterli düzeyde oy almak ya da ulusal düzeyde yüzde 2 oy almak durumundadır.

Estonya: Yüzde 5.

Finlandiya:Yok.

Hırvatistan:Yüzde 5.

Hollanda: Yüzde 0.67.

İrlanda: Yok.

İsveç: Ulusal düzeyde yüzde 4 veya seçim bölgesinde yüzde 12.

İsviçre: Yok.

İspanya: Bir seçim bölgesinden bir sandalye çıkarabilmek için o seçim bölgesinden en az yüzde 3.

İzlanda: Yok.

Letonya: Yüzde 5.

Lüksemburg: Yok.

Makedonya: Yok.

Moldova: Yüzde 6.

Norveç: Yüzde 4.

Polonya: Yüzde 5.

Portekiz: Yok.

Romanya: Yüzde 5.

Rusya: Yüzde 7.

Slovakya: Yüzde 5.

Slovenya: Yüzde 4.

Türkiye: Yüzde 10.

Ukrayna: Yüzde 3.

Yunanistan: Yüzde 3.

En Çok Aranan Haberler