Avrupa'da dün akşam birçok ülkeden gökyüzünde görülen gizemli parlak ışığa, düşen Soyuz roketinin atmosfere giren enkaz parçasının yol açtığı bildirildi.
Belçika Kraliyet Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, dün 17.30'a doğru Belçika, Hollanda, Fransa ve Almanya'da gözlenen ışık topunun, Soyuz roketinin son katının atmosfere girmesinden kaynaklandığı belirtildi.
Almanya, Belçika'nın güneyi ve Fransa'nın kuzeyinde dün akşam görülen uzun ve parlak ışık halk arasında büyük merak yarattı, 30 saniye süren ışık kaymasının görüntülerinin internete konması üzerine, özellikle Almanya'da rasathanelerin telefonları kilitlendi.
Bu gizem, Belçika rasathanesinin bugün yaptığı ve parlak ışık kaymasına cuma günü fırlatılan arızalı Rus füzesinin yol açtığı açıklamasıyla ortadan kalkmış oldu.
Rus yetkililer, bir askeri ve sivil amaçlı uydu taşıyan Soyuz-2.1 B roketinin fırlatıldıktan dakikalar sonra Sibirya'ya düştüğünü açıklamışlardı.
Yetkililer, ayrıca Rus uydusundan 50 santimetre büyüklüğünde bir parçanın 'Kozmonotlar Caddesi'nde bir evin çatısına isabet ettiğini bildirmişlerdi.
Bu arada, Belçika basını, Dünya'ya düşmesi beklenen bir başka Rus uydusunun da birkaç hafta içinde Avrupa'da bir yere düşeceğini ileri sürdü.
'Uzay topunun' da esrarı çözüldü
Bu arada, Afrika'nın güneybatısındaki Namibya'da geçen ay keşfedilen ''uzay topunun'' esrarı sonunda çözüldü.
Uzmanlar, yaklaşık 35 santimlik çapı ve 6 kilogramı bulan ağırlığı ile internette büyük yankı uyandıran ve hakkında birçok spekülasyon yapılan cismin, insansız bir roketin yakıtında kullanılan 39 litrelik hidrazin tankı olduğunu belirttiler.
Düştüğü noktada 30 santim derinliğinde ve 2 metre genişliğinde bir krater oluşturan metal topun, ilk düştüğü noktanın metrelerce uzağında bulunduğu açıklanmıştı.
Bölge sakinleri, metal top bir çiftçi tarafından fark edilmeden bir gece önce patlama sesleri duyduklarını bildirmişlerdi.
Kimilerinin UFO'ların varlığına dair bir kanıt olduğunu söyledikleri metal top, ulusal güvenlik konusu olmuş, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan yardım istenmişti.