İyi bir yaşam hayaliyle ülkelerini terk ederek, Avrupa'ya giden kaçakların sayısının küresel ekonomik kriz nedeniyle azaldığı bildirildi.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Hekimler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'ne üye ülkelere sınır olduğu için Türkiye'nin her zaman kaçaklar için bir geçiş noktası olduğunu ifade etti.
Avrupa'da da son yıllarda artan işsizlik oranlarının kaçak sayısının azalmasında rol oynadığını anlatan Hekimler, "AB'de son yaşanan avro krizi ile birlikte işsizliğin hat safhalara ulaşması, ülkelerdeki krizlerin ciddi anlamda kendini göstermesi, kaçakların Avrupa'yı talep etmemesinde önemli bir etken. Aynı zamanda Asya ülkelerinde yükselen pazarlar olması, istihdam yaratma kabiliyetlerinin giderek yükselmesinin, kaçakların Türkiye'den yurt dışına gitme talebini düşürdüğünü tahmin ediyorum" diye konuştu.
-"Türkiye'de 1 milyon kaçak çalıştırılıyor"-
Alpay Hekimler, kaçakların Türkiye'ye kolay girdiğini ve çalıştığını belirterek, ülkede kaçakların yasaya uygun şekilde istihdam edilmelerinin mümkün olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Hekimler, şöyle devam etti:
"İzin alanların bazıları yurt dışına çıkmıyor ve Türkiye'de kalıyor. Kaçak olduklarından bunların kesin rakamlarının bilinmesi mümkün değil. Ancak Türkiye'de halen yaklaşık 1 milyon kaçak yabancının çalıştığı tahmin ediliyor. Yasa dışı işçi çalıştıran işverenlerin sayısı arttığı, denetimler azaldığı ölçüde, kaçaklar artacak."
-"AB, cazibesini kaybetmeyecek"-
Avrupa'nın sadece ekonomik bir güç olmadığını aynı zamanda siyasi bir gücünün de bulunduğunu vurgulayan Hekimler, kaçakların Avrupa'dan vazgeçmeyeceğini öngördüklerini kaydetti.
İnsanların her zaman refah seviyesi yüksek yerlerde yaşama arzusunda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hekimler, şöyle konuştu:
"Avrupa cazibesini kaybetmeyecek. Avrupa sadece ekonomik bir güç değil, aynı zamanda siyasi ve kültürel bir güç. Her yapılanmada olduğu gibi orada da inişli çıkışlı zamanlar olabilir. Kişiler her zaman mutlu oldukları, refah seviyesi daha yüksek olan yerleri tercih eder. AB, krizle baş etmeye çalışıyor. İşsizlik sorunu olduğunu biliyoruz. İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın durumu ortada. Bu ülkeler mutlak anlamda göç talebini kısıyor. Ülkelere ayrı ayrı bakmalıyız. Diğer ülkelerin ekonomi ve siyasi istikrarı güçlü olabilir ve her zaman çekici hale gelebilir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz