Gaziantep Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Göç Sempozyumu' kapsamında, 'Avrupa'daki Türk Göçmenler' konulu panel düzenlendi.
Atatürk Kültür Merkezi'nde Oxford Üniversitesi'nden Dr. Mohammad Talib'in başkanlığında gerçekleştirilen panele Tulane Üniversitesi'nden Prof. Dr. Raymond Taras, Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. M. Murat Erdoğan, Köln Üniversitesi'nden Dr. Hıdır Çelik, BWK Genel Müdürü Nihat Sorgeç, Goethe Üniversitesi'nden Dr. Aysun Yaşar konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılışında konuşan Dr. Mohammad Talib, her ülkenin kendi vatandaşına nasıl davranılmasını istiyorsa, kendi ülkesindeki göçmenlere de öyle davranması gerektiğini kaydetti.
Avrupa'ya göçün birtakım bürokratik engellere takıldığını söyleyen Prof. Raymond Taras, bürokrasilerin çok katı yöntemlerinin olduğunu ve göçmenlerin durumunu zorlaştırdığını belirtti. Avrupa'nın Türklere karşı çok ciddi antipatisinin olduğuna dikkat çeken Prof. Taras, bu konuda bazı önyargıların olduğunu ifade etti. Türkiye'nin çok önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyen Taras, Türkiye'nin büyüyen ve dışarıya göç gönderen bir ülke olduğunu kaydederek, göç açısından güzel bir dünya olmasını istediklerini belirtti.
Yurt dışında yaşayan 6 milyon Türk vatandaşının olduğunu belirten Doç. Dr. M. Murat Erdoğan, "Göç, Türkiye'nin hemen hemen her alanında yaşanılan ve insan hareketliliği, kültürü, coğrafyası bakımından önümüzdeki günlerde net bir biçimde görebileceğimiz bir olgu. Bunun en önemlileri de yurt dışında yaşayan Türk kökenliler. Şu an dünyada 200 milyonun üzerinde kendi ülkesi dışında yaşayan insanlar var. Bunların içinde 70 milyonla Çin birinci, Hindistan ikinci sırada yer alıyor" dedi.
40 yıl önce Almanya'ya gittiğini söyleyen Dr. Hıdır Çelik, "Zamanında misafir işçi olarak 14 yaşında Almanya'ya gittim. Türkiye ile Almanya göç konusunda o zaman kısa vadeli bir anlaşma yapmıştı. Fiziksel iş yapabilecek insanlara ihtiyaç vardı. Almanlar'ın yapmak istemediği işler için işçiler Türkiye'den çağrıldı. Hazır olmayan bir Almanya göz önünde bulunduruluyordu. Türkiye o zamanlar ekonomik açıdan durgun olduğu için sanki Almanya'ya işçileri göndermek zorundaymış gibi görünüyordu" diye konuştu.
Göç konusunda olumlu gelişmelerin yaşandığını belirten BWK Genel Müdürü Nihat Sorgeç, göçün son yüzyılda tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir konu olduğuna dikkat çekti. Göçün insanları bir bölgeden başka bir bölgeye taşıyan bir hareket olduğunu söyleyen Sorgeç; siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel etkilerin insanları göçe zorladığını ifade etti. Sorgeç, yabancı göçmen kökenlilerin her alanda topluma katılımının sağlanması gerektiğini kaydetti.
Göçün daha çok bir dinamizm ile gündeme geldiğini ifade eden Dr. Aysun Yaşar, göçün aynı anda korku, tehdit, güvencesizliği de beraberinde getirdiğini belirtti. Dr. Yaşar, sadece göçün değil günümüzün hızla artan teknolojisinde, değerlerin değişmesinde de sebepler aranması gerektiğine dikkat çekti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz