HABER

Avrupa'dan Türkiye'ye 'twitter' tepkisi dinmiyor

Dün gece yürürlüğe giren twitter yasağına ilişkin Avrupa'dan gelen tepkiler dinmiyor. Üst düzey Avrupa Birliği yetkilileri ve parlamenterler birbiri ardına yaptıkları açıklamalar yaptılar.

Avrupa'dan Türkiye'ye 'twitter' tepkisi dinmiyor

Türkiye'de sosyal medya platformu Twitter'a erişimin engellenmesi Avrupa Birliği'nden tepki aldı. Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Füle Türkçe yaptığı açıklamada "Twitter yasağından derin endişe duyuyoruz. İletişim ve iletişim araçlarını seçme özgürlüğü temel bir AB değeridir” dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Dijital Gündemden Sorumlu Üyesi Neelie Kroes de Twitter hesabından yasağı sert sözlerle eleştirdi. Kroes "Türkiye'deki Twitter yasağı temelsizdir, anlamsızdır, korkakçadır. Türk halkı ve uluslararası toplum bunu bir sansür olarak görüyor. Zaten öyle” ifadelerinde bulundu.

'YASAĞI KUVVETLE KINIYORUM'

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz,Türkiye'de Twitter'e erişiminin engellenmesini "kuvvetle" kınadığını belirtirken"Bugün Twitter'in 8. Yıldönümü ama Türkiye'de kutlamak için bir neden yok" sözlerini kullandı.

Martin Schulz, ABHaber tarafından yansıtılan açıklamasında ifade özgürlüğünün temel bir hak olduğunun altını çizerken AP'nın ifade özgürlüğünün AB içinde ve ötesinde korunması için çaba gösterdiğini belirterek, "Avrupa Konseyi üyesi ve AB adayı ülke olarak Türkiye bir istisna değil"dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ayrıca, Twitter'dan İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve Türkçe olarak olarak Başbakan Erdoğan'a seslendi. Martin Schulz, Twitter'daki Follow Friday (cuma takipleşmesi) etkinliğine katılarak beş dilde birden şu mesajı paylaştı:

"Özellikle Türkiye'deki takipçilerime; Başbakan Erdoğan'ı ifade özgürlüğünü hemen serbest bırakmaya çağırıyorum."

'TAM İZAH' İSTEDİLER

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruitjen,Türkiye'de Twitter'e erişimin engellenmesini eleştirerek "Sosyal medyanın işleyen bir demokrasi ve hukuk devletinde kabul edilemez" dedi ve AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'dan "tam bir izah" istediğini açıkladı.

Ria Oomen-Ruitjen, ABHaber tarafından yansıtılan açıklamasında Türk vatandaşlarının görüşlerini internet ve dışında ifade edebilmelerin gerektiğini vurguladıktan sonra "Türkiye, ileriye dönük adımlar atmak yerine geri gidiyor. Vatandaşların ve basının özgürlüğünü sınırlandıran önlemlerin modern toplumda ve demokratik hukuk devletinde yeri yok" dedi.

'YASAK İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE BARİZ BİR SALDIRI'

Türkiye'de Twitter'e erişimin engellenmesine sert bir tepki de Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grubu Başkanı Hannes Swoboda'dan geldi. Swoboda, Twitter yasağını "Türkiye'deki ifade özgürlüğüne bariz bir saldırı" olarak niteledi.

Hannes Swoboda, ABHaber tarafından yansıtılan açıklamasında, Başbakan Erdoğan'ın "yön ve denge duyusunu kaybettiğini" iddia ederek, "Türkiye'de 10 milyon kullanıcısı olan bir sosyal medya ağını yasaklamak ifade özgürlüğüne bariz bir saldırıdan başka bir şey değil" görüşünü öne sürdü.

'AİHM KARARLARINA AYKIRI, İNCELİYORUZ'

Türkiye'nin üyesi bulunduğu Avrupa Konseyi'nden de Twitter'e erişimin engellenmesine ilişkin bir eleştiri geldi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın sözcüsü Daniel Holtgen, "Türkiye'de Twitter üzerindeki örtülü yasak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ifade özgürlüğü içtihatlarına aykırıdır" dedi.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN YIKICI'

Türkiye'nin üyesi bulunduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT),Türkiye'de Twitter'in engellenmesi ve sosyal medya sitelerinin kapanmakla tehdit edilmesi ülkedeki medya ve ifade özgürlüğüne ilişkin yoğun kaygıyı artırdığını belirtirken "Bu önlemler, ifade özgürlüğü için yıkıcı" dedi ve ilgili mahkeme kararının iptalini istedi.

ALMANYA DA ELEŞTİRDİ

Federal Alman Hükümeti Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz başkent Berlin'de bir açıklama yaptı. Wirtz "Herhangi bir biçimde iletişim yollarının yasaklanması ya da engellenmesi bizim ifade özgürlüğü anlayışımızla bağdaşmaz" diye konuştu. Hükümet sözcüsü, "Bu engelleme Almanya'da serbest iletişimden anladığımızla uyum içinde değil” dedi.

Alman hükümeti, kendileri açısından ifade özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu, Türk hükümetiyle yapacakları görüşmede dile getireceğini açıkladı.

'TÜRKİYE ŞİMDİ TAMAMEN FARKLI BİR LİGDE'

Türkiye'de Twitter'e erişimin engellenmesini yorumlayan yabancı uzmanlar da karara "Türkiye'yi dünyada yalnızlaştıracak", "Türkiye, kendini dünyadan dışlıyor", "Türkiye şimdi tamamen farklı bir ligte" gibi sert eleştirileri yöneltiyorlar.

AB'nin eski Ankara Temsilcisi emekli Büyükelçi Marc Pierini, Wall Street Journal gazetesince yansıtılan değerlendirmesinde "Türkiye şimdi tamamen farklı bir ligte" görüşünü öne sürdü. Pierini "Twitter'i bloke etmek, kısa bir süre önce imzalanan internet yasasının uygulanması yönünden birilk adım. Türkiye, kendini dünyadan dışlıyor" savlarını dile getirdi.

Küresel risk danışmanlık şirketi Eurasia Group'un analisti Naz Masraff ise, "Bu, Erdoğan'ın sonucu ne olursa olsun secim sonrası döneminde muhtemelen daha uzlaşı bir yaklaşımı benimsemeyeceğine ilişkin ilk işarettir. Bu, muhtemelen Türkiye'nin, dünyadaki konumunu yalnızlaştıracak, özellikle Batı ile ilgili olarak" uyarısını yapıyor.

En Çok Aranan Haberler