Kayseri Erciyes Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Kemik İliği Nakli Merkezi, Avrupalı ilik nakli bekleyen hastaların umudu oldu. Avrupa ülkelerinde ilik nakli ve tedavi hizmetlerinin 200 bin euronun üzerinde olması, Erciyes Üniversitesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nin bu hizmeti 25 ile 50 bin euroya vermesi hastaların Türkiye’ye gelmesi için en önemli sebepler arasında yer alıyor.
Kemik İliği Nakli Merkezi, Avrupalı hastaların Kayseri’de tedavi olması, ilik naklinin yapılması için başvuru yaptığı Avrupa Kemik İliği Standardizasyon Kurumu (JACIE) denetleme komisyonundan da olumlu rapor aldı. Bazı bürokratik engellerin de ortadan kalkmasıyla Avrupalı hastaların Kayseri'ye gelerek ilik nakli yaptırmaları mümkün olacak.
Erciyes Üniversitesi Şahinur Dedeman Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Tedavi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çetin, hastalıkların tedavisinde kullanılan kimyasal ilaçların oluşturduğu pazarın 47 trilyon dolara ulaştığını belirtti. İlik nakli ile birlikte ilaçtaki bu pazar payının dünyada kök hücre pazarına kayacağını ve Türkiye’nin bu pazardan mutlaka pay alması gerektiğini ifade etti. Erciyes Üniversitesi olarak bunun alt yapısını oluşturduklarını anlatan Prof. Dr. Mustafa Çetin, bilim insanlarının kök hücrenin laboratuvar ortamında çoğaltılması ve kök hücreye hükmetmesinin son 20 yıldır moda olduğunu söyledi. Kök hücre tedavilerinin 50 yıldan beri yapıldığını, kemik iliğinden alınan hücrelerin hastalıklı doku tedavi edildikten sonra tekrar verilerek tedavinin tamamlandığını anlattı.
Çetin şunları söyledi: "Artık kişiden alınan materyaller arasında kök hücre var, onları tanıyor ve onları seçiyor. Onlarla nakil yapıyoruz. Erciyes Üniversitesi'nin kök hücre ile tanışması yeni değil. Erciyes Üniversitesi Türkiye’nin en gelişmiş ve Avrupa’nın ilk üçe giren nakil merkezlerinden birisidir. 2010 yılı itibarıyla biz akreditasyon çalışmaları başlattık. JACIE denetleme komisyonuna ilk başvuru yapan merkez olduk. Bu şu anlama geliyor. Avrupa’da akreditasyon komitesi var. Avrupa komisyonu tarafından yarı resmi olarak denetlenen komisyon. Komisyon, Erciyes Üniversitesi tarafından yapılan ilik nakli sonuçları tıbbi en üst düzeyde teknolojinin uygulandığı, sonuçlarının denetlendiği ve hesaplanabilir olduğu ortaya çıkarıldı ve kanıtlandı.”
‘O belgeyi alan Türkiye’de Erciyes üniversitesi oldu’ diyen Çetin, çok sayıda hastaya kemik iliği nakli yaptıklarını, sadece Türkiye’den değil Azerbaycan, Kuzey Irak’tan, Balkan ülkelerinden hastaların geldiğini ifade etti. Almanya’dan bile ilik nakli için gelmek isteyen çok hastanın var olduğuna işaret eden Prof. Dr. Çetin, bazı bürokratik sorunları halletmeleri halinde yurt dışından hasta almanın daha kolay olacağını belirtti. Batı Avrupa ülkelerinin hedeflerinde olduğunu anımsatan Çetin, batı ülkelerinde İngiltere’de ilik naklinin 250 - 300 bin paund, Avrupa ülkelerinde ise 200 bin euroya yapıldığına dikkat çekti. Türkiye’de ise sadece 25 ila 50 bin euro maliyeti olduğunu ve ucuz olması nedeniyle merkezlerinin hem Avrupalı sağlık sigorta şirketlerinin, hem de Avrupa’da ilik nakli bekleyen hastaların umudu olduğunu ifade etti.
Türkiye’de yapılan tedavi hizmetlerinin Avrupa’daki hastanelerden daha iyi olduğunu ileri süren Çetin, ama bunun kayıt altına alınıp akredite edilmediğini aktardı. Sağlık turizmi açısından bu akreditenin önemli olduğunu anlatan Çetin, Türkiye’nin sağlıkta önemli merkez olacağını söyledi. Türkiye’nin 50 yıl sonra 47 trilyon dolara ulaşacağı belirtilen kök hücre pazarından ciddi bir pay alması gerektiğini vurgulayan Çetin, bunun alt yapısının mevcut olduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz