YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupalı işadamları, eğitim problemini Bakan Dinçer’e aktardı

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer dünyanın farklı bölgelerinden gelen işadamı heyetini kabul etti. İşadamları, Bakan...

Avrupalı işadamları, eğitim problemini Bakan Dinçer’e aktardı

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer dünyanın farklı bölgelerinden gelen işadamı heyetini kabul etti. İşadamları, Bakan Dinçer’e yurtdışındaki üniversite diplomalarının Türkiye’de denkliğinin kabul edilmesi ile ilgili ve bürokrasiden kaynaklanan aksamaları dile getirdi. Bakan Dinçer denklikle ilgili genel bir sıkıntının söz konusu olmadığını, genellikle denkliklerin üniversiteler tarafından kabul edildiğini, yalnızca YÖK’ün yoğunluktan dolayı sıkıntı yaşadığını, bürokratik bir yavaşlığa sebep olduğunu, bunun da kısa sürede yoluna girmesi için gayret gösterildiğini ifade etti. Bakan Dinçer, yurtdışındaki vatandaşların üniversite çağındaki çocuklarının Türkiye'de okumaları için imkanları seferber edeceğini de söyledi.

Bakan Dinçer, ziyarete katılan işadamlarına bölgelerinin konularını tek tek sorarak bilgi aldı. Bölge Başkanları da genel bir tanıtım ve bilgilendirmede bulundu. Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz, Macaristan hakkında genel bir bilgi verdikten sonra, dünyanın birçok merkezinde açılmaya başlanılan, ''Yunus Emre Enstitüsü’nün'' Budapeşte'de de açılmasını ve Türkiye'de yılda iki kez yapılan KPDS yabancı diller sınavında, Macarcanın da olmasını istedi. Türkiye'deki üniversitelerin yurt dışında tanıtımının yapılmasının faydalı olacağına vurgu yaptı.

DEİK-DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı ve TİAD Başkanı Ömer Süsli ise Romanya'da birçok açıdan rahat olduklarını, Türk soydaşlara işyerlerinde çalıştırmaktan da ayrı bir haz duyduklarını, yüzlerce harap olmuş caminin ihtiyaçlarını giderdiklerini, yıkılmış minareleri onardıklarını, MEB'na bağlı Mustafa Kemal Lisesi’nin 300 civarında öğrencisi bulunduğunu, çoğunluğu Romen öğretmenlerin görev yaptığı okulda Türk öğretmenlerin de görev yaptığını, bu okula biraz daha ilgi ve alakanın yoğunlaştırmasını istedi.

DEİK Türk Kenya İş Konseyi Başkanı Dr.Ali Nahit Bozatlı da yaklaşık 37 milyon nüfusla Afrika’nın nüfusunun en yoğun 8. ülkesi olan Kenya’nın yaklaşık 30 milyar dolarlık GSYIH’si ile Sahra Altı Afrika’nın en büyük 5 ekonomisinden biri olduğunu aktardı. Bakan Dinçer de son ziyaretinde, Kenya Ticaret Bakanı ofisinde kendilerine canlı olarak, ''Üsküdar'a giderken'' şarkısının söylenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kabulde Türk Sırp İş Konseyi Başkanı Aleksander Medjedovic, Sırbistan hakkında kısaca bilgi verdi. Sırbistan'dan Türkiye'ye ciddi taleplerin olduğunu, oradan Türkiye'nin çok büyük göründüğünü ifade etti.

Ziyarete DEİK-DTİK Avrupa Bölge Başkanı ve HOTİAD Başkanı Turgut Torunoğulları, DEİK-DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz, DEİK-DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı ve TİAD Başkanı Ömer Süsli, DEİK Türk Sırp İş Konseyi Başkanı Aleksandar Medjedovic, DEİK Türk Kenya İş Konseyi Başkanı Dr.Ali Nahit Bozatlı, Türk Hollanda İş Konseyinden H.Selami Çelebioğlu ve HOTİAD-YKÜ Metin Yılmaz katıldı.

DEİK-DTİK Avrupa Bölge Başkanı ve HOTİAD Başkanı Turgut Torunoğulları da Afrika, Orta Doğu, Körfez, Amerika, Asya Pasifik, Avrasya ve Avrupa bölgeleri üyelerinin ilettikleri konuların rapor dosyasını bakana arz etti.

Sunulan rapordan bazı başlıklar ise şöyle;

* Yurtdışında eğitim gören Türk vatandaşları almış oldukları eğitimi Türkiye'de uygulayamamakta. Romanya'da tıp eğitimi almış olan bir kişi Türkiye'ye döndüğünde diploması kabul görmediğinden doktorluk mesleğini icra edememekte. Bununla birlikte, Romanya örneğinde bu kişi, AB vatandaşı olmadığından Romanya'da da doktorluk yapamamakta. Bu durum, Türkiye'de eğitim gören soydaşlarımız için Romanya'ya döndüklerinde de aynı şekilde problem olmakta.

* Bu nedenle başarılı soydaş çocuklarımız Türkiye'de eğitim görmeyi arzu etmemekte. Bu konuda bir düzenlemenin sağlanması, (Ömer Süsli – Romanya)

* Yılda iki kez PDS sınavı İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde yapılmakta. KPDS’nin Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Farsça, Hollandaca, İrlandaca, İspanyolca, İtalyanca, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça ve Yunanca dillerinde de yapılması, (Osman Şahbaz – Macaristan)

* Türkiye’deki üniversitelerin yurtdışı üniversitelerle her türlü ilişkisinin geliştirmesinin teşvik edilmesi. Teknoloji geliştirme konusunda tersine beyin göçünü sağlayacak programlar ile tersine beyin göçünü sağlayacak programların geliştirilmesi. (Nedim Düzenli – Kanada)

* Daha çok Çinli öğrencinin Türkiye’deki üniversiteleri tercih etmesinin sağlanması, (Zafer Karadağ – Çin)

* Çin ve Türkiye arasındaki öğrenci değişimi sayısını artıracak, daha etkili çalışmalar yapılması (Muhammet Şahin - Hong Kong)

* Asya Pasifik Bölgesi ülkeleri ile ülkemiz eğitim kurumlarının, yerel yönetimlerin, şehir ve ilçelerimizin, Ticaret Odalarının, görsel ve yazılı medyanın, tüm branşlardaki spor kulüplerimizin "kardeşlik anlaşması” çerçevesinde bir araya gelerek, halklar ve kurumlar arasında daha etkin tanıtım, ilişkiler ve lobicilik faaliyetleri için çalışmaların yapılması. (Nejdet Demiryürek – Japonya)

* Avrasya Bölgesinde bir çok başarılı Türk okulları mezunlarını yurtdışına göndermektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler