Zürih - İsviçre'de, Avrupa'nın en büyük otçul dinozor mezarı bulundu. Almanya sınırı yakınında Frinck köyünde ev inşaat temelinde inceleme yapan amatör paleontologun buluşu hakkında İngiliz Reuters ajansına açıklama yapan aynı köydeki "Frick Dinozor Müzesi"nin uzmanı Monica Ruembeli, çok zengin taşıl kemik buluntuları alanının ortaya çıkarıldığını açıkladı.
Frick taşıl uzmanı Ruembeli ile Bonn Üniversitesi'nden dinozor uzmanı paleontolog Martin Sander, 8-10 metrelik Plateosauros cinsi otobur dinozor mezarının 1,5 km uzunluğa yayılabileceğini ve çok zengin kemik kalıntılarıyla dolu olduğunu anlattılar.
Paleontologlar, bunun büyük olasılıkla Avrupa'nın en büyük dinozor mezarı olduğunu belirttiler. Her yüz metrekareye bir dinozor fosili düştüğünü ve tahmini sayılarının tahminen 100'ü aşacağını belirttiler.
Bonn Üniversitesi paleontologu Sander, Sachsen-Anhalt eyaletinde Halberstadt ve Baden-Württenberg eyaletinde Trossingen kenti yakınlarında ormanlarda Plateosauros fosilleri bulunduğunu, ancak olası gömüt alanlarının büyüklüğünün bugüne dek saptanamadığını söyledi.
225-190 milyon yıl önceki Trias Dönemi canlıları Plateosauroslar, çok güçlü arka ayakları ve ön ayaklarıyla o zamanlar Güney Afrika ve Uzakdoğu'da da yaşıyorlardı. Sonraki Jura Dönemi'nde (190-136 milyon yıl önce) yaşayan, 21 metrelik ve 30 ton ağırlığındaki en büyük dinozor cinsi otobur Apatosauros'ların (Brontosauros), Slateosauroslardan türediği sanılıyor.
Dinazor sözcüğü, bilim dilinde Eski Yunanca dynamis (güçlü) ve sauros (kertenkele) kelimelerinden geliyor.