YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupa'nın Jelebonu Antalya'da Siparişle Üretiliyor

Jelebon, Türk mutfağında sofraları süsleyen bir biber çeşidi. Onu özel kılan ise tadının acı oluşu....

Avrupa'nın Jelebonu Antalya'da Siparişle Üretiliyor

Jelebon, Türk mutfağında sofraları süsleyen bir biber çeşidi. Onu özel kılan ise tadının acı oluşu. Biber üretiminin çokça yapıldığı Kumluca, Finike ve Demre’de bu sebze türünün ne adı, ne de fiyatı toptancı hallerindeki fiyat listelerinde bulunuyor. İhracatçı tarafından belirlenen miktarda ekimi yapılıyor. Bugün dalında 11 liraya alıcısı bulunan bu sebze türü, keskin acısıyla tanınıyor ve sipariş üzere üretiliyor.

Antalya’nın Finike ilçesinde siparişle sebze yetiştiriliyor. İhracat firmaları tarafından yurt dışına götürülen jelebon (biber) örtü altı üreticileri tarafından üretiliyor. Özel talep üzerine ekilen bu ürünlerin ise satılmama olasılığı yok. Kış aylarında fiyatı yükselen jelebon şubat ve mart aylarında tavan yapıyor. Serada, kilosu 11 liraya alıcı bulan acı biber yazın ise 1 liraya kadar düşüyor.

Uzun yıllar seracılıkla geçimini sağlayan Muharrem Karabayır, jelebonun çok zahmet isteyen bir sebze çeşidi olduğunu belirtti. 3,5 dönüm örtü altı üretim yaptığını dile getiren Karabayır, “Şu an 2 dönüm dolma biber, 1,5 dönümde ise jelebon biberim var. Jelebonun zahmeti diğerlerine göre çok daha fazla. Bir kişi bir günde ancak 70 kilo jelebon toplayabiliyor. Biberler küçük ve toplaması zor. Bakımı da cabası. Ama iyi bakarsanız güzel para kazanırsınız. Bu aylarda fiyatı yüksek. Şu an 11 lira civarında. İnşallah güzel bir hasat olur.” dedi.

“İhracatçı ne kadar jelebon istiyorsa ona göre bizimle arasındaki kişilere isteğini belirtiyor. Onlar da bizlere gelip talebi bildiriyor. Biz de tohum sipariş edip ekim yapıyoruz. Hasat zamanı da biberleri toplayıp veriyoruz.” diyen Karabayır jelebon biberin hikayesini şöyle anlattı: “Bu biber daha çok Avrupa'ya gidiyor. Avrupalı bu biberi önce yağda kızartıp sonra yoğurtluyor, üzerine dövülmüş sarımsak katarak yiyor. Tarlalarda yapılan ekimle yazın mahsül bollaşıyor. Bu da fiyatın düşmesine neden oluyor. 1 veya 1,5 liraya kadar düştüğü oluyor. Bir de çok acı olduğu için jelebondan biber gazı yapıldığı söyleniyor.”

Jelebonun serüvenini anlatan bir başka üretici de Mehmet Çolak, bu işin zahmeti kadar rahmeti de çok olduğunu belirtti. Çolak, acı biberle tatlı paralar kazanılabildiğini vurguladı. Çolak, “Geçen yıl bir dönüm seradan 20 bin lira ciro yapan üretici oldu. İyi para kazandırıyor. Yalnız bakması zahmetli. Çok acı bir biber çeşidi jelebon. Hem yeşillik olarak sofralarımızı süslüyor hem de toz biber yapılıyor. Jelebondan biber gazı da yapılıyormuş.” diye konuştu.

Sahilkent Sebze Meyve Komisyoncuları Dayanışma Derneği (SAK-KOM-DER) Başkanı Şükrü Açıkyürek, “Üreticiler burada bir komisyon kurmuşlar kendi aralarında. Ona göre hareket ediyorlar. Ürünü toplayıp direkt ihracatçıya veriyorlar. Bizlerle bağlantısı yok.” diye belirtti.

Avrupa'nın Jelebonu Antalya'da Siparişle ÜretiliyorAvrupa'nın Jelebonu Antalya'da Siparişle Üretiliyor

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler