İZMİR (İHA) - Türkiye'de kızlık soyadını taşıyan ilk nüfus cüzdanını alan İzmirli avukat Ayten Ünal'a ilk tepki bir meslektaşından geldi. İzmir Barosu avukatlarından Mustafa Özdemir, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) aldığı kararı eleştirerek, "Ben de hukukçuyum. Yargı kararlarında mantıksızlıklar olabilir. Bence ortada çelişkili bir durum var" dedi.
İzmir'de evli ve bir çocuk annesi Avukat Ayten Ünal, eşinin soyadını reddederek mahkemeye başvurdu. Eşinin soyadı olan 'Tekeli'yi reddeden Ayten Ünal, iç hukuk yollarından red cevabı aldı. Bunun üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran Ünal, mücadeleyi kazanarak kızlık soyadını nüfus cüzdanına yazdırma hakkını kazandı. AİHM, Türkiye'nin sadece kızlık soyadı kullanmaya izin vermeyerek ayrımcılığı yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8 ve 14. maddelerini ihlal ettiğine kanaat getirdi. Kararın ardından harekete geçen Ünal, Karşıyaka Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak soyadının düzeltilmesini istedi. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden gelen olumlu cevap üzerine Ayten Ünal'ın kimliğindeki eşinin soyadı 'Tekeli' silinerek yeni nüfus cüzdanı çıkarıldı. İzmirli avukat, soyadı hanesinde sadece kızlık soyadı olan 'Ünal'ın yazıldığı nüfus cüzdanını aldı.
Bugün İzmir Adliyesi'nde bir basın açıklamasıyla mahkeme sürecini anlatan Ayten Ünal, çevresinden ve ailesinden olumlu tepkiler aldığını ifade etti. Eşi Haluk Tekeli'in kendisine olumlu bir yaklaşım gösterdiğini de belirten Ünal, Türkiye'nin birçok şehrinden destek mesajları aldığını söyledi. Sırada çocukların soyadı için mücadele olduğunu ifade eden Ünal, "Çocukların da istediği soyadını kullanabilmesi için mücadele edeceğiz" dedi.
Kendisini feminist değil "mücadeleci" olarak nitelendiren avukat Ayten Ünal'a ilk tepki ise meslektaşından geldi. İzmir'de 33 yıldır avukatlık yapan Mustafa Özdemir, kararın mantıksız olduğunu söyledi. Soyadının önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, "Bunun bir menfaat gereği değiştirilmesi gerekir. Yoksa ben istedim oldu yanlış. AİHM karar verebilir. Ben 33 yıllık hukukçuyum. Mahkemeler mantıksız kararlar verebilir. Bence bu mantıklı bir uygulama değil. Çelişkiler var. Yanlış demiyorum. Ama bence son derece mantıksız bir karar" diye konuştu.
Bu arada, Ayten Ünal'ın hazırladığı yasa önerisi metninin 'Çocuklar da ortak soyadını kullanır' bölümünde, "Evlilik içinde anne-baba kendi soyadlarını kullanıyorlarsa, çocuk hem annenin, hem babanın soyadını alır. Bu soyadlarının sıralamasını taraflar birlikte kararlaştırabilirler. Anlaşma olmazsa soyadı alfabetik sıraya göre kullanılır" deniliyor.