Ay, gün ve sene bilgisini içeren tarihlerin nasıl yazıldığı üzerine bilgi aktarılırken TDK Yazım Kuralları Kılavuzu kapsamındaki açıklamalar dikkate alınmalıdır. Bu sayede özellikle ay ve gün adlarının hangi durumlarda küçük veya büyük harfle başlaması gerektiği anlaşılır kılınabilir. Buna ek olarak özel bir tarih bildiren ifadeler yazılırken gün, ay ve senenin nasıl sıralandığı da açıklanmalıdır. Böylelikle tarihlerin doğru yazılışına yönelik olarak araştırılan bilgiler eksiksiz olarak ele alınmış olacaktır.
Ay isimleri yılın on iki bölümünden her birini temsil eder. Bu sözcüklerin küçük mü büyük mü yazılması gerektiğini sorgulayan kişilere bilgi aktarılırken ise farklı kullanımların dikkate alınması mühimdir. Çünkü ay isimleri doğru yazılışı bu sözcüklerin özel bir tarih bildirip bildirmediğine göre değişiklik gösterir. Yani ay isimleri bazı durumlarda küçük harfle yazılırken kimi yerlerde ise büyük harfle başlayacak şekilde kullanılabilir.
Bu bağlamda ilk olarak ay adlarının tek başına kullanıldığı ve özel bir tarih bildirmediği zaman nasıl yazıldığı açıklanmalıdır. Belirtilen bu durumda "Ay ve gün adları küçük mü yazılır?" sorusuna "evet" şeklinde yanıt verilmesi gerektiği söylenmelidir. Yani yılın on iki bölümünden her birini temsil eden ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım ve aralık sözcükleri özel bir tarih bildirmiyorsa küçük harfle başlamalıdır.
Ay isimlerinin duruma göre büyük veya küçük harfle başlayacak şekilde yazılabildiği bilinir. Özel bir tarih bildirmeyen ay adları küçük harfle başlayacak şekilde yazıldığında bu sözcüklere gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz. Ancak özel bir tarih bildiren ay isimleri büyük harfle başladığı zaman bu sözcüklere getirilen eklerin mutlaka kesme işaretiyle ayrılması gerekir. Dolayısıyla ay ve gün isimlerinin doğru yazılışlarına yönelik olan kurala göre özel tarih bildiren kullanımlar mevcutsa bu sözcüklere ek getirilirken kesme işaretine yer verilmesi gerektiği belirtilmelidir.
Ay ve gün isimlerinin özel bir tarih bildirmediği zaman küçük harfle yazılması gerektiği bilinir. Yani gün ve ay isimleri TDK tarafından da belirtildiği üzere tek başına kullanılıp herhangi bir tarihi bildirmediği sürece küçük harfle başlayacak şekilde yazılır. Dolayısıyla pazartesi, salı ve çarşamba gibi gün adları ile ocak, şubat ve mart gibi ay isimleri normalde küçük harfle başlar. Ancak ay ve gün adlarının kimi zaman büyük harfle başlayacak şekilde yazıldığı da görülebilir. Çünkü bu sözcükler özel bir tarihi bildirmek amacıyla kullanılıyorsa Türkçe yazım kurallarına göre baş harfi büyük olacak şekilde yazılır. Yapılan bu açıklamayı temsil eden örnekler ise şu şekildedir:
Ay ve gün adlarının küçük veya büyük harfle başlayacak şekilde yazıldığı durumlar gibi tarihlerin yazımı da sıklıkla araştırılır. Dolayısıyla ay ve gün adlarının doğru yazılışı ile bu sözcüklere getirilen eklerin ne zaman kesme işaretiyle ayrıldığı gibi tarihlerin hangi kurallara göre yazıldığı da açıklanmalıdır. Özel bir tarih bildiren ifadeler yazılırken ilk olarak mevcutsa ayın hangi gününden söz edildiği rakamla belirtilir. Daha sonra ise bu özel tarihi belirten ay adının büyük harfle başlayacak şekilde yazılması gerekir. Buna ek olarak ay adı belirtildikten sonra eğer biliniyorsa senenin rakamla yazılması mümkündür. Yine belirtilen bu tarihin hangi gün olduğu büyük harfle başlayacak şekilde yazılabilir. Gün ay ve tarihlerin yazımı TDK'ye göre bu şekilde iken yapılan açıklamayı temsil eden örnek kullanım aşağıdaki gibidir: