HABER

Kanlı Ay tutulmasına geri sayım! Yılın son Ay tutulması olacak, yarın gerçekleşecek: Türkiye'den izlenebilecek mi?

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine giriyor. 8 Kasım'da gerçekleşecek Kanlı Ay tutulmasında da böyle olacak. Kanlı Ay tutulması için geri sayım ise çoktan başlamış durumda. Ay tutulması merakla beklenirken, özellikle gök olaylarını yakından takip etmeyi seven birçok kişiyi tatlı bir heyecan sardı! Kanlı Ay tutulmasında Ay, bakır renginde görülecek. Bu, yılın son Ay tutulması olacak. Akıllarda ise tek bir soru var; Ay tutulması Türkiye'den gözlemlenebilecek mi?

Kanlı Ay tutulmasına geri sayım! Yılın son Ay tutulması olacak, yarın gerçekleşecek: Türkiye'den izlenebilecek mi?

Ay tutulması uzun ama çok uzun yıllardır var olan insanlığın, yine çok ama çok uzun yıllardır yaşadığı önemli gök olaylarından biri. Ay tutulmasında Dünya, Güneş ile Ay arasına girdiği zaman Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düşüyor. Bu durumda Ay Tutulması olayı gerçekleşiyor. 8 Kasım'da gerçekleşecek Ay tutulmasında da böyle olacak. Artık saatlerin sayıldığı Kanlı Ay tutulması için geri sayım ise çoktan başlamış durumda.

YARIN KANLI AY TUTULMASI GERÇEKLEŞECEK

AA'nın Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yarın yılın son Ay tutulması gerçekleşecek. Tutulma, Asya, Avustralya, Kuzey ve Güney Amerika ile Kuzey ve Doğu Avrupa'nın bazı bölgelerinden gözlenebilecek.

Ay tutulması1

KANLI AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

8 Kasım Kanlı Ay tutulması, Türkiye'den gözlenemeyecek. Ancak tutulma, Türkiye saati ile 11.02'de Ay'ın Dünya'nın yarı gölgesine girmesiyle başlayacak.

KANLI AY TUTULMASI SAAT KAÇTA?

Dünya'nın gölge konisine saat 12.09'da girmeye başlayacak, saat 13.17'de tamamıyla girecek olan Ay, saat 13.59'da tutulma ortasına ulaşıp bakır renginde görülecek. Dolunayın aldığı renk tonu nedeniyle bu tutulma "Kanlı Ay" olarak da adlandırılıyor.

Tam tutulma, saat 14.41'de tamamlanacak. Ay, saat 15.52'de yarı gölgeden çıkacak ve tutulma sonlanacak.

Bu haftadan sonra, bir sonraki tam ay tutulması 13-14 Mart 2025'e kadar olmayacak.

AY TUTULMASI NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Ay, Dünya'nın etrafındaki yörüngesinde dolanırken zaman zaman Dünya'nın gölgesine giriyor. Dolunay evresinde gerçekleşen bu geçişlerde, Güneş'ten aldığı ışığın bir kısmının ya da tamamının Dünya tarafından engellenmesiyle Ay'ın parlaklığı azalıyor. Bu olay, Ay tutulması olarak adlandırılıyor.

Ay tutulması "parçalı", "tam" veya "yarı gölge" tutulmaları olarak üç şekilde gerçekleşebiliyor. Tam tutulma sırasında Ay, gölge konisinin içerisine giriyor ve Dünya'nın gölgesi tamamen Ay'ın üzerine düşüyor.

LEONİD METEOR YAĞMURU DA VAR

Öte yandan, 25 Kasım'a kadar Leonid meteor yağmuru da gözlemlenebilecek. Leonid meteor yağmuru, Güneş etrafında dönerken kuyruklu yıldız Tempel-Tuttle'ın geride bıraktığı tozlu enkaz parçalarından oluşuyor. Özellikle 17-18 Kasım tarihlerinde saatte 15 tane meteor düşüşünün görülebileceği belirtiliyor. Leonid meteor yağmurunu tespit etmek için herhangi bir ışık kirliliğinden uzakta, karanlık bölgelerde olmaya çalışmak en iyi seçenek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler