Ayak başparmağındaki kemik çıkıntısı doğuştan veya 40-50 yaş grubunda görülüyor. Kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla görülüyor. En önemli sebepleri ise, yüksek topuklu ve sivri uçlu ayakkabılar ile hamilelik döneminde hormonal dengelerin değişmesi sonucu ayak kemikleri arasındaki bağların gevşemesi!. Düztabanlık veya kas yapısındaki bozukluklar gibi ayağın kendisinden kaynaklanan sorunlar ile serebral paralsi veya felç gibi nörolojik hastalıklar da bu deformiteye yol açabiliyor. Ailesinde kemik deformitesi olan her 100 kişiden 60-70'inde bu sorun görülebiliyor.
Çıkıntı başladığında dikkat edilmesi gerekenler!
Başparmakta çıkıntı başladığı zaman ağrıyı dindirmek için rahat ayakkabılar giyilmesi, geceleri de parmaklara ağrıları azaltan silikon makaralar, uzun süre ayakta durulmaması öneriliyor. Deformite kaynaklı ağrı her gün çekiliyorsa bu durumda cerrahi müdahale öneriliyor.
Operasyon kesin çözüm!
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Şeref Aktaş, ayak başparmağındaki kemik çıkıntıların günümüzde yaklaşık bir saat süren bir operasyonla tümüyle ortadan kaldırılabildiğini söyledi. Lokal veya genel anesteziyle uygun ameliyat yapıldığı takdirde sorunun tekrarlama riski yüzde 1... Doç. Dr. Aktaş, “Kemik çıkıntısının birçok tipi var. Öncelikle bu çıkıntının eklemden mi yoksa, kemikten mi kaynaklandığını tespit etmemiz gerekiyor. En sık, parmakla tarak kemiğinin eklem yaptığı bölgede kaynaklanan sorunlara operasyon uyguluyoruz. Tarak kemiğinin eklem bölgesine yakın kısmına 3-4 cm’lik küçük bir kesi yapıyor ve kemiği kaydırarak düzgün hale getiriyoruz. Bu arada kaydırılan kısmı ana kemik bölgesine bir adet vidayla tutturuyoruz. Kullandığımız bu vida vücutta kalıyor. Ancak yeni geliştirilen teknikler sayesinde hasta artık ayağındaki vidayı hiçbir zaman hissetmiyor. Tarak kemiğindeki sorunlarda da, yine bu bölge üzerinde uygulanan işlemlerle sorunun çözüm yoluna gidiliyor. Eğer sorun ayak bileğine yakın bölgedeyse, tarak kemiği başlangıç yerinde düzeltme yapıldıktan sonra tıraşlanma işlemi gerçekleştiriliyor. Bu tip ameliyatta hastanın rahat bir şekilde yürümesini sağlamak için ayağa alçı tedavisi de uyguluyoruz. Deformite iki ayaktada varsa hastaya bağlı olarak aynı anda 2 ayakta düzeltilebiliyor” dedi.
Ağrı kesici 'blok yöntemi' ve iyileşme süresi
Operasyon sonrasında hastaların ağrı sorunu yaşamamaları için blok tekniği uygulanıyor. Blok tekniği, operasyon öncesinde ayağın değişik bölgelerine yaptığımız lokal anestezik etkiye sahip iğnelerin enjekte edilmesi esasına dayanıyor. Böylelikle hastalar operasyon sonrasında hiçbir ağrı çekmiyor. Hastaların çoğu operasyonun ardından ertesi günü ayağa kalkıp yürüyebiliyor. Ancak hastalığın şiddeti ve ameliyatın tipine göre bazı hastalara alçı tedavisi de uygullanabiliyor. 4 hafta süreyle çıkarılmayan alçılı dönemde, alçıya topuk takıldığı için hasta yürüyebiliyor ve günlük işlerini yerine getirebiliyor. Masa başında çalışanlar, 4-10 gün içinde işlerinin başına dönebiliyor. Dört haftanın sonunda alçı çıkartılıyor, fakat ayakta şişlik oluşacağı için hastanın normal bir ayakkabı giyebilmesi yaklaşık 3 aylık bir süre alıyor.
Tedavi için gecikmeyin!
Doç. Dr. Şeref Aktaş, ayak başparmağındaki kemikte oluşan deformite tedavi edilmezse, eklemde bozukluklar ve artan düzeyde kireçlenme gelişeceğini belirterek, diğer parmakların şeklinin de zamanla bozulmaya başlayacağını kaydetti.
Ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerekenler!
• Ayağınızın şekline uyan ayakkabıları tercih edin.
• Yüksek topuklu, dar kalıplı ve ucu sivri ayakkabılardan kaçının.
• En uzun parmak ile ayakkabı ucu arasında bir santim boşluk olmasına dikkat edin.
• Ayakkabıyı giydikten sonra mutlaka yürüyerek deneyin.
• Çok sıkı ayakkabıları, zamanla ayağınıza alışır düşüncesiyle almayın.