TRABZON (İHA) - Eskiden çok gözde bir meslek olan ayakkabıcılık yeni nesil tarafından tercih edilmezken, ustalar çırak bulamamaktan yakınıyor.
Trabzon'da yaklaşık 30 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Burhan Terzi, yeni neslin bu sanatı artık tercih etmediğini söyledi. Eskiden ilkokulu bitirenlerin gözde bir meslek olan ayakkabıcılık yapmak için yoğun bir talep gösterdiklerini kaydeden Terzi, "İlköğretimin 8 yıla çıkması nedeniyle bu sektörde artık çırak yetişmiyor. Ancak ayakkabıcılık mesleği hiçbir zaman bitmeyecektir" dedi.
Ayakkabıcılık mesleğini öğrenme yaşının 12'den başladığını ifade eden Terzi, "Son zamanlarda bu sektörde çırak sayısında büyük ölçüde azalma var. Bunun da nedeni yeni neslin zor olan bu mesleği tercih etmemesidir. Eskiden bu mesleğe ilkokulu bitirenler geliyordu. Yani 12 yaşın altındakiler. Şimdi ise ilköğretim 8 yıla çıktığından bu okullardan mezun olanlar bizim sektörümüze gelse dahi yaşı geçtiği için pek fazla bir şey öğrenemiyor" diye konuştu.
Terzi, artık mesleğin Avrupa standartlarına uygun olarak belgeye dayalı yapıldığının altını çizerken, ayakkabıcılık mesleğinin insanların yaşadığı sürece hiçbir zaman
bitmeyeceğini ifade etti. Vatandaşların ayakkabısını tam olarak kullanılamaz duruma gelinceye kadar tamir ettirerek giydiğini belirten Terzi, "Artan hayat pahalığı yüzünden bazı kişilerin ayakkabısını 5-6 kez tamir ettirdiği oluyor. Önceleri vatandaş ayakkabısını 2-3 kez tamir ettirdikten sonra daha kullanmazdı. Şimdi ise durum çok farklı. Artık ayakkabısını eskiyene kadar tamir ettirip kullanıyor" şeklinde konuştu.