Yerebatan Sarnıcı, Yedikule Zindanları ve Rumeli Hisarı gibi rotalarıyla ön plana çıkan İstanbul; Kapalı Çarşı gibi yerel pasajların gezilebildiği tarihi ve turistik bir şehirdir. Türkiye’nin ve hatta dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul’da midye dolma, simit, Kanlıca yoğurdu gibi yöresel lezzetlerin denenmesi mümkündür. Şehirden en çok satın alınan hediyelikler ise deri, gümüş, bakır, seramik ürünler ve baharat çeşitleridir.
4 yıl önce Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle resmen ibadete açılan Ayasofya ile ilgili sosyal medyadan paylaşılan bir görüntü gündem oldu. Söz konusu görüntüde Ayasofya'nın yüzlerce yıllık mermer sütunlarına, isim kazındığı görüldü.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu sabah namazını Ayasofya'da kıldı. Vatandaşlar İmamoğlu'na yoğun ilgi gösterdi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazeteci Nedim Şener’in ‘Ayasofya’ iddialarına yanıt verdi. "Seçim geldi yine başladı din, iman, kitap, memleket…" diyen İmamoğlu, söz konusu iddiaları kesin bir dille yalanlarken, Şener için çok sert ifadeler kullandı. İmamoğlu, "Çıkmış bir meczup dün akşam televizyonun birinde... Cahilliğinden değil, kötü bir insan olduğu için, meczup olduğu için Ayasofya yalanını ortaya atıyor." dedi.
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadet için gelenler ile turistik amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini ayıran yeni uygulama ile ilk cuma namazı kılındı.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından duyurulan yeni düzenleme 15 Ocak itibarıyla başladı. Tarihi camiyi kültürel amaçla ziyaret etmek isteyen yabancı turist için giriş ücreti 25 Euro oldu. Sabah saatlerinden itibaren yabancı turistler bilet gişeleri önünde yoğunluk oluştururken, düzenleme camiyi ibadet amacıyla ziyaret eden Türk vatandaşlarını ise kapsamayacak.
İstanbul gerek doğal güzellik alanları gerekse kültürel miraslarıyla dikkat çeken şehirlerinden biri olarak bilinir. Bu şehir geçmiş zamanlarda çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığından bünyesinde birçok tarihi yapı barındırmaktadır. Bu tarihi yapılardan biri de Ayasofya Camii’dir. İnanç turizmi yönünden büyük bir değere sahip olan bu camiye ulaşım için birçok seçenek mevcuttur. Peki, Ayasofya’ya nasıl gidilir, Ayasofya Camii’ne hangi otobüsler gider?
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, UNESCO'nun tavsiyesi üzerine Ayasofya Camii için yeni bir karar alındığını duyurdu. Buna göre 15 Ocak tarihinden sonra yabancıların yapacağı ziyaretlerde ücret uygulamasına geçilmesi kararlaştırıldı.
KPSS 2023 sınavının ardından Ayasofya sorusunun yanıtı adaylar tarafından merak konusu oldu. Birçok kişi, Kamu Personeli Seçme Sınavının ilk oturumu olan Genel Yetenek Genel Kültür (GY - GK) ile gündemdeki yerini alan soru ve yanıtı hakkında bilgi edinmek istiyor. Adaylar arama motorlarında KPSS'de kendilerine yöneltilen soruların cevabını araştırmaya başladı. Peki, KPSS 2023 Ayasofya sorusu cevabı nedir? KPSS Genel Yetenek Genel Kültür sorusu Ayasofya nedir, ne zaman açıldı?
Ayasofya Camii'nde binlerce kişinin katılımıyla bayramı namazı kılındı. Camiye sığmayan vatandaşlar, caminin avlusunda saf tuttu. Namaza gelen Uğur Ceritli, "İnanılmaz bir havası var. Bizim orada da tarihi camiler var ama Sultanahmet ile Ayasofya inanılmaz. Keşke daha önce gelseydik diyoruz" dedi.
CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya paylaşımında "Bakalım Ayasofya Camii propagandası ne zaman başlayacak." ifadelerini kullanmıştı. Konuyla ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'dan tepki geldi. Dağ, Twitter hesabından "Yayınlanması için TV kanallarına gönderdiğimiz reklam filmimize ilişkin etik dışı ve ilkesiz bir şekilde bilgi alarak bu paylaşımı yapmanız içinde bulunduğunuz acizane durumun göstergesidir" ifadelerine yer verdi.
Ayasofya’da kaydedilen bir görüntü sosyal medyanın ilgisini çekmeyi başardı. Binlerce izlenen görüntülerde Ayasofya ziyareti sırasında karşısında gördüğü kediyle konuşmaya başlayan yaşlı bir adamın sözleri gündem oldu. Bir anda karşısına kediyi gören yaşlı adam hayvanı “Yaradana kurban olayım” diyerek sevmeye başladı.
Ünlü Rus siyasetçi Semyon Bagdasarov, Türkiye hakkında sarf ettiği sözler ile skandala imza attı. 6 Şubat'ta meydana gelen depremlere gönderme yaparak "Şükürler olsun ki kriz içindeler" diyen Bagdasarov, canlı yayındaki küstahça konuşmasında ayrıca "İstanbul'u geri alalım. Ayasofya’nın üzerine haç dikelim" gibi haddini aşan önerilerde bulundu.
Sosyal medya uygulaması TikTok'ta bir video gündem oldu. Kendini ‘Yetimlerin hizmetkarı’ olarak tanıtan Miraç Orbay isimli bir kişi, özel bir jetle İstanbul'a geliş ve iniş anını canlı yayın paylaştı. Videoda Orbay'ın "Özel jetimi gönderiyorum, seni aldırıyorum. Allah'ın izniyle şu anda jet hareket halinde" dediği görüldü.