YURTHABER

Edirne
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ayçiçeği tohumları toprakla buluşuyor

Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının yarısına yakınını karşılayan Trakya'da, tarlalar ekiliyor - Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya: - "Ayçiçeğinde ülkemizin üretim ve ekim alanları son 5 yılda yüzde 20 civarında arttı. Ülkemizin kısa vadeli hedefi olan 2 milyon ton üretime ulaştık" - Çiftçi Erdoğan Kahraman: - "Salgın dönemine denk gelse de ülkemiz için üretime devam edeceğiz"

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Trakya'da, "doğanın sarı kızı" olarak adlandırılan ayçiçek tohumları toprakla buluşturuluyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini uygulayarak tarlaya giden çiftçiler, üretime devam ediyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahı Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koronavirüsten etkilenecek sektörlerden birinin de "bitkisel yağ sektörü" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, ayçiçeğinden bitkisel yağ üretiminde dünyanın sayılı ülkelerinden olduğunu belirten Kaya, "İthal de ediyoruz fakat ayçiçeğinde ülkemizin üretim ve ekim alanları son 5 yılda yüzde 20 civarında arttı. Ülkemizin kısa vadeli hedefi olan 2 milyon ton üretime ulaştık. Ancak salgın günlerinde bu yıl mutlaka asgari geçen yılki üretim miktarlarını yakalamamız, ülkemizin gıda yeterliliği açısından stratejik olarak son derece önemlidir." diye konuştu.

- "Dekarda 6 bin bitkilik ekim normu uygulanmalı"

Bu yıl ayçiçeği veriminden umutlu olduklarını anlatan Kaya, şöyle devam etti:

"Ayçiçeği verimi mutlaka artmalı. Bu nedenle bazı klasik alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Gerek ayçiçeğinde gerekse tüm ürünlerde yüksek tane verim için, verimi oluşturan üç temel öge birim alandaki bitki sayısı, bitkideki dane sayısı ve bin dane ağırlığının belirlendiği ekim ve çıkıştır. Tabla teşekkülü ve süt olum dönemlerinde ayçiçeği bitkisini strese sokmamak lazım. Bu ögelerde üreticilerimiz müdahil olduğu tek konu, dekardaki bitki sayısı. Çiftçilerimizin mutlaka dekarda 6 bin bitkiyi sağlayacak ekim normunu uygulaması gerekiyor."

Kaya, üreticilerin mevcut 70 santimetre sıra aralığını mutlaka 55 santimetreye çekmeleri gerektiğini dile getirdi.

Bunun için çiftçilere ekim makinelerini altılı yapmaları tavsiyesinde bulunan Kaya, "Bu şekilde sıra üzerini de toprak verimliliğine göre 27-30 santimetre arası şeklinde ekim yaparak dekarda 6 bin ve üzeri bitki sayısına ulaşıp, verim hedeflerini 300 kilogram ve üzerine rahatlıkla çıkarabilirler." dedi.

Türkiye'de yaklaşık 6 milyon 750 bin dekara ayçiçeği ekildiğini belirten Kaya, "Edirne'de 950 bin dekar ekim yapılıyor. Trakya'da ise 3 milyon 200 bin dekar ayçiçeği ekimiyle Türkiye'nin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturuyor." bilgisini paylaştı.

- "Ayçiçeği için verimli bir sezon bekliyoruz"

Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Yağlıcılı köyünde çiftçilik yapan Erdoğan Kahraman ise üreticinin tarlaları hazırladıktan sonra ekimi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ekimin ardından yağmur yağması, ürün için 'can suyu' oldu. Ayçiçeği için verimli bir sezon bekliyoruz. Salgın dönemlerine denk gelse de ülkemiz için üretime devam edeceğiz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler