YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Eğitim Seminerlerine Başladı

Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Tarım Akademisi ve Vadofone Çiftçi Kulübü ile iş birliği yaparak...

Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Eğitim Seminerlerine Başladı

Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Tarım Akademisi ve Vadofone Çiftçi Kulübü ile iş birliği yaparak süt sığırcılığının yaygın olduğu köylerde eğitim vermeye başladı. Aydın’ın değişik köylerinde düzenlenen eğitim seminerlerinde süt üretimi, döl verimi, kaliteli sperma ve sağım teknikleri ve hijyen anlatıldı.

1995 yılında kurulan Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak rutin hizmetlerin yanında eğitim faaliyetlerine de büyük önem verdiklerini belirten Birlik başkanı Mehmet Sedat Güngör, bu kapsamda birlik bünyesinde kurulan Aydın Çiftçi Danışma Merkezi ve Teknik İşler Şubesi’nin sürekli birlik üyelerinin hizmetinde olduğunu belirtti.

Eğitim programları kapsamında Germencik İlçesi’ne bağlı Turanlar Köyü’nde düzenlenen eğitim semineri ve bilgilendirme toplantısına Konuşmacı olarak Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Doç. Dr. Ömer Tömek katıldı. Soğuk havaya rağmen çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda daha çok hayvancılıkta yanlış bilinen doğrular üzerinde duruldu.

Gecede ilk konuşmayı yapan Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, 1995 yılında kurulan birliğin artık rutin hizmetlerin yanında eğitim hizmetlerine de ağırlık vermeye başladığını belirterek birlik kapsamında kurulan Çiftçi Danışma Merkezi’nin sürekli üreticinin yanında olduğunu belirtti. Bu yıl ülke genelinde yaşanan saman sıkıntısına çözüm bulmak adına yaptıkları çalışmalardan başarılı sonuçlar aldıklarını belirten Güngör, Aydın’da birliğe kayıtlı 5 bin 429 üyenin 73 bin 292 adet hayvan varlığına sahip olduğunu belirterek “İldeki işletme başına ortalama hayvan sayısı 14, yıllık hayvan başına alınan süt miktarı da 6200 litredir. Aydın olarak elde ettiğimiz eğerler Türkiye ortalamasının üstünde ve bi çok Avrupa ülkesinden de iyi durumdayız” dedi.

Aydın Çiftçi Danışma Merkezi olarak hayvanların nasıl bakıldığından, çiftçinin tarlalarına hangi ürünü ektiğine kadar pek çok konuda danışmanlık hizmetleri vermeye başladıklarını kaydeden Güngör, Aydın’da hayvanların refahını gözeten çalışmalardan söz ederek çiftçilerin sorularını cevapladı.

“İNEKLER SEVGİ VE GÜVENE BÜYÜK ÖNEM VERİR”

İneklerin aslında çok gizemli bir yapısının olduğunu ve süt veriminin artmasında doğru besleme kadar ineklerin sevgi ve güven içinde olmalarının büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Ömer Tömek “Korkan ya da canı yanan ineklerin sağım esansında sütünü vermez. Süt verimi hormonal salgı ile bağlantılı bir durumdur. Süt üreticilerinin ve işletmelerin en büyük sorunlarının başında gelen meme probleminin çoğu bilinçsiz makine kullanımı ve hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklanır. Geviş getiren hayvanlarda işkembenin doğru çalışması çok önemlidir. Özellikle ülkemizde işletmelerin havalandırması ile ilgili doğru bilinen yanlışlar var. Hayvanın en önemli 2 ihtiyacı hava ve sudur. Biz bu iki bedava ihtiyacı adeta hayvanlarımıza kısıtlıyoruz. Bir litre süt üretimi için 350 kilo kan pompalayan bir inek 20 litre üt için 7 ton kan pompalamak zorunda kaldığı varsayılırsa ineklerin akciğeri için temiz hava kadar elzem bir şey yoktur. Bir ahırın havalandırmasının yanlış olduğunu elbisenize sinen kokudan hissedersiniz. Havalandırması doğru olan bir ahırda üzerinize koku sinmez” dedi. Tömek, ayrıca çiftçilerin kendi yemeyecekleri veya kokusu hoşuna gitmeyen yemleri hayvanlarına yedirmemelerini tavsiye etti.

Bilgilendirme toplantısının oldukça verimli geçtiğini ve bir çok konuda bilgilendiklerini belirten köy muhtarı Halil Erel, köylüleri adına programı düzenleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler