Aydın Jeotermal Platformu’nun oluşturulması, misyonunun belirlenmesi, çerçevesinin çizilmesi ve görev dağılımının yapılması amacıyla Adnan Menderes Üniversitesi’nde toplantı düzenlendi.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıya Aydın Valisi Kerem Al, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın İl Özel İdaresi, Aydın’da faaliyet gösteren tüm jeotermal firmaların üst düzey temsilcileri, oda başkanları ve konuyla ilgili öğretim üyelerimiz katıldı.
Adnan Menderes Üniversitesi’nin sahada ve üretenlerin yanında olduğunu vurgulayan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, “Üniversitede yapılanmayı bölgenin gerçeklerine paralel olarak gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Bölgenin gerçeklerinde 5 sektör ön plana çıkıyor bunlar; tarım, turizm, enerji, antik kentler, sağlık. Bunların en önemlilerinden biri olan enerji de bölge olarak zengin olduğumuz bir kaynak” şeklinde konuştu.
ADÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Jeotermal Enerji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yunus Çerçi de, jeotermal kaynakların durumu hakkında yaptığı sunumda, “Jeotermal Enerjisinin Ülkemizdeki Durumu”, “Aydın Jeotermal Enerji Sahaları”, “İlimizdeki Jeotermal Enerji Kaynakları”, “İlimizde Jeotermal Enerjiden Elektrik Üreten Firmalar” konu başlıklarında katılımcıları bilgilendirdi.
Mehmet ŞİŞMAN (Ken. Kiper Elektrik Üretim A.Ş.) sektör adına yaptığı açılış konuşmasında; jeotermalin yatırım, işletme, araştırma geliştirme anlamında çok zorluklar ve bilinmezlikler içeren bir sektör olduğunu, dolayısıyla jeotermal sektörüyle ilgili Üniversitenin bünyesinde bir bilimin olmasının gerekliliğini vurgulayarak sektörün jeotermal alanındaki durumunu değerlendirdi.
MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat ise, jeotermal sektöründe çalışmaları ve hedefledikleri hakkında bilgi vermenin yanı sıra önerilerde bulunarak deneyim ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Süleyman Nalbant da, jeotermal enerjisinin enstitünün öncelikli alanlarından birini oluşturduğunu, yer bilimleri enstitüsü olarak bu konuda gerek sektörün karşılaştığı sorunları çözmek, gerekse ARGE ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti. Uzman Serdar Öcalat ise, sunumunda TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsünü tanıtarak, çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Sunumların ardından kürsüye gelen Valimiz Kerem Al ise, Aydın’ın jeotermal alanında Türkiye’de öncü bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Vali Al; bunun sebebini jeotermal kaynakların büyük çoğunluğunun Aydın’da olmasına bağladı ve bununla ilgili başlatılan çalışmalar olduğunu belirtti.
Aydın’ın jeotermal geleceği ve jeotermal sektörü için son derece önemli olan bu toplantıda, katılımcılar fikir alışverişinde bulunarak, jeotermal kaynağı için yapılabilecekleri ele aldı. Toplantıda, jeotermal enerjinin kullanımının yaygınlaştırılması, jeotermal sektörünün sorunlarının tartışılıp çözüm geliştirilmesi, sektörün Ar-Ge ihtiyaçlarının karşılanması ve jeotermal enerji ile ilgili sorulara bilimsel zeminde cevaplar aranması amacıyla ADÜ bünyesinde böyle bir Platformun oluşturulması konusunda görüş birliğine varıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz