TARİŞ S.S. 46 No’lu Aydın Pamuk Tarım Satış Kooperatifi’nde gerçekleşen olağan genel kurulda mevcut Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Başaran güven tazeledi.
TARİŞ Aydın pamuk alım deposunda yapılan olağan genel kurula 235 delegesi bulunan TARİŞ S.S. 46 No’lu Aydın Pamuk Tarım Satış Kooperatifi’nin 100 delegesi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan genel kurul, 2011-2012 iş yılı bilanço, döküm ve gelir gider farkı hesaplarının incelenmesiyle devam etti. Genel kurulda yönetim ve denetim kurulu raporları kabul edildi.
Kongrede konuşan Kooperatif Başkanı Başaran, dünya pamuk üretiminin yüzde 85’ini 7 ülkenin gerçekleştirdiğini söyledi. Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, Brezilya, Özbekistan ve Türkiye’nin pamuk üretimini karşılayan ülkeler olduğuna işaret eden Başaran, bu 7 ülkede pamukta yaşanan her gelişmenin, dünya pamuk piyasasını doğrudan etkilediğini belirterek, “Türkiye pamuk üretimi son yıllarda her yıl düşme göstermiştir. Bu düşüşün çok daha dramatik olmasını ise GAP bölgesi pamuk üretimindeki artış engellemiştir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2010/2011 sezonunda Türkiye 729 bin ton pamuk ithal etti ve bunun karşılığı 2 milyar doların üzerinde döviz ödedi. Ülkemiz pamuk üretiminde kendi kendine yeten bir ülke durumuna gelmek zorundadır. Hepinizin bildiği gibi yılda yaklaşık 1 milyon ton pamuk ihraç eden Hindistan’ın aldığı ihraç yasağı kararı bir anda pamuk piyasasında dalgalanmalara yol açmıştır. İhraç yasağını bir iki gün içinde kaldırmakla beraber yine de etkisi olmuştur. Bu da gösteriyor ki tekstil ve yağ sanayi için pamukta kendi kendine yeter ülke olmak zorundayız” dedi.
“PAMUK ÜRETİMİ YÜKSEK MALİYETLERDE YAPILIYOR”
Pamuk üretiminin zor şartlar altında ve yüksek maliyetlerle yapıldığına dikkati çeken Başaran “Pamuk üretimindeki girdi maliyetleri yüksek olup her geçen gün artmaktadır. Pamuk ve girdi fiyatlarının yıllık artış oranları değerlendirildiğinde 2001/2002 ürün sezonundan bu sezona kadar pamuk fiyatları 1.2 kat artarken gübre fiyatları 5.4, mazot fiyatları ise 5.3 kat artmıştır. Pamuk, daha fazla kamu desteği olmaksızın rekabetçi düzeyde üretilebilir olmaktan çıkmıştır. Dünya piyasasında rekabet edebilmek için kalite hedef olmalı, üretimde kalite, işletmede kalite, depolamada kalite yani pamuk tohumu tarlaya dizildikten ta ki örmeye ve kumaş yapımına kadar hep kalite ön planda olmalı. Pamukta istenilen düzeye ulaşabilmek için üreticiden iplikçiye varıncaya kadar var olan sorunların çözüme kavuşturulması gerekir” diye konuştu
Üretimin artırılması ve pamuğun ülkedeki değerini artırılması için yönetim kurulu olarak yeni dönemde elinden geleni yapacaklarını kaydeden Başaran, kongrenin herkes için hayırlı olması temennisinde bulunarak konuşmasını tamamladı.
Başaran’ın konuşmasının ardından kongrede seçimlere geçildi. Tek liste ile gidilen seçimde, geçerli 86 oyun tamamını alan Başaran, güven tazeledi. 3 yıllığına yönetime seçilen Başaran başkanlığındaki liste şu isimlerden oluştu: Murak Küçükgüldal, Özkan Özkara, İbrahim Lök, Suat Aksoy, Nazmi Karaca, Ali Kılıçaslan. A. Deniz Atay, Murat Saltık, Samet Akgüller.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz