Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen delice ve menengeç aşılama projeleri kapsamında 6 bin 520 yabani ağacın aşılandığı belirtildi.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce planlanan ve Aydın İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen “Zeytin Delicelerinin Aşılanması” ile “Antepfıstığı Delicelerinin (Menengeç) Aşılanması” projelerinde çalışmalar tamamlandı. Zeytin Delicelerinin Aşılanması projesi kapsamında Söke’nin 5 köyünde 6 bin TL harcanarak 3 bin 390 deliceye zeytin aşılandı. Antepfıstığı Delicelerinin (Menengeç) Aşılanması programı kapsamında ise yine Söke’nin 5 ayrı köyünde 3 bin 130 menengeç Antepfıstığına dönüştürüldü.
Zeytin Delicelerinin Aşılanması projesi İl Müdürü Salih Köksal, “Zeytin Delicelerinin Aşılanması projesi kapsamında, Söke’nin Kaygıllı, Demirçay, Avcılar ve Aslanyaylası ile Karacahayıt köylerindeki dağlık arazilerde mevcut olan, doğal olarak kendiliğinden yetişmiş bulunan ve zeytinin doğal anacı olan delicelerin aşılanması planlandı. Proje için 5 bin TL ödenek ayrılarak, aşılama çalışmalarına 01 Mayıs’ta Kaygıllı köyünde başlandı. Aşılama çalışmaları; aşıcı ustası ve 6 kişilik ekip tarafından yapılarak 07 Mayıs’ta tamamlandı. Proje kapsamında 2 bin 857 adet zeytin delicesi aşılandı. Aşılama çalışmalarının tamamlanmasını müteakiben 16 Mayıs’ta yerinde yapılan inceleme ve tespitlerde aşılamalarda yüzde 90’ın üzerinde bir başarı sağlandığı yerinde görüldü. Kaygıllı köyü halkının yapılan çalışmadan memnun kalması ve ek aşılama yapılması yönündeki talepleri doğrultusunda Köy Muhtarlığının girişimleri neticesinde Söke Ziraat Odası Başkanlığı’nca proje harici olarak bin TL ödenek tahsis edilerek, aynı aşılama ekibince 533 adet daha zeytin delicesi aşılaması yapıldı. Toplamda 3 bin 390 adet zeytin delicesi aşılaması yaptırılarak, yabani ağaçların mahsul verebilecek kültür zeytini ağaçlarına çevrilmesi ve bu yolla milli ekonomimize kazandırılması sağlandı” dedi.
Antepfıstığı Delicelerinin Aşılanması projesinin de Söke’ye bağlı Karacahayıt, Kaygıllı, Demirçay, Avcılar ve Aslanyaylası köylerinde uygulandığını anımsatan Köksal, “Bu köylerindeki dağlık arazilerde mevcut olan, doğal olarak kendiliğinden yetişmiş bulunan ve antepfıstığının doğal anacı olan yabani ağaçlar (menengeç) aşılandı. Aşılama çalışmalarına 12 Haziran tarihinde Karacahayıt köyünde başlandı. Toplamda 3 bin 130 adet menengeç aşılanarak, mahsül verebilecek kültür ağaçlarına çevrilmesi ve bu yolla milli ekonomimize kazandırılması amaçlandı. Aşılama çalışmalarının tamamlanmasını müteakip 28 Haziran’da yapılan inceleme ve tespit çalışmalarında aşılamada yüzde 80’in üzerinde bir başarı sağlandığı görüldü” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz