YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydın’da Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü Etkinlikleri

Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Gönül Durulan, çocuk işçiliğinin gelişmiş ve gelişmekte olan...

Aydın’da Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü Etkinlikleri

Aydın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Gönül Durulan, çocuk işçiliğinin gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini belirtti.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’nün çocuk işçiliğine karşı küresel kampanyaya desteği artırmak amacıyla yılda bir kez düzenlendiğini belirten Gönül Durulan, “Bu gün, çocuk işçiliğine karşı tüm dünyada gittikçe büyüyen hareketin hızlanmasına katkı sağlamak amacını da taşımaktadır. Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın, eğitim görmesi ve geleceğe hazırlanması gereken bir dönemde sağlık ve güvenliklerini, sosyal ve fiziksel gelişmelerini olumsuz yönde etkileyen çalışma yaşamında bulunmaları bizim için kabul edilebilinir bir durum değildir. Çocuk işçiliği, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir sorun olmaya devam etmektedir.

Çocukların özellikle zor koşullar altında uzun süreler için çalıştırılması ruhsal ve bedensel sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuk işçiliğinin temelinde; Öncelikle yoksulluk olmak üzere, aşırı nüfus artışı, kırdan kente yoğun göç, eğitim sistemindeki aksaklıklar, istihdam olanaklarının kısıtlılığı, yeterli toplumsal bilincin oluşmaması, ailelerin eğitimsizliği gibi birçok sosyal ve ekonomik neden bulunmaktadır. Ülkemizde çocuk işçiliğine yönelik etkinlikler, UNESCO tarafından 1979-Dünya Çocuk Yılı ilan edilmesiyle yeni bir boyut ve hareketlilik kazanmıştır. Bu suretle 1980’lerde ülkemizde çocuk işçiliği araştırmaları yapılarak çeşitli yayınlar ile bu konuya dikkat çekilmeye başlanmıştır. Türkiye, 1992 yılında ILO tarafından başlatılan IPEC-Çocuk Emeğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programına da aynı yıl dahil olarak bu konuda kararlılığını göstermiş ve yürütülen çalışmaların sonuçlarını almaya başlamıştır” dedi.

“Çocuk işçiliğinin olmadığı bir geleceğe ulaşmamız olasıdır” diyen Durulan, sözlerini şöyle tamamladı: “Böyle bir gelecek ülkemiz için de erişilebilir bir hedef haline gelmiştir. Çocuk işçiliği ile mücadele konusunda önemli ilerleme kaydedilmektedir. Ülkemizde bu alanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Çocuk ve Gençlik Merkezleri vardır. İlimizde de sokakta çalışan, çalıştırılan veya çalışma, çalıştırılma olasılığı olan çocuklarla ilgili olarak hizmet veren Aydın Çocuk ve Gençlik Merkezimiz 2005 yılı Ocak ayında hizmet vermeye başlamış ve bu güne kadar 268’i kız, 728’i erkek olmak üzere toplam 996 çocuğa ulaşmış, hizmet vermiş ve hizmet vermeye de devam etmektedir. Halen kuruluşumuzdan 319 çocuk hizmet almaktadır. Gençlik merkezimizin çalışmaları; Sokakta alan taraması ve karşılaşılan çocuklarla görüşme, merkeze ve merkezde ilgi alanı doğrultusunda bir etkinliğe yönlendirme, müzik, koro, futbol, satranç, hentbol, seramik ve cam füzyon çalışmaları, el sanatları (takı, ahşap boyama), folklor, resim, bilgisayar ve İngilizce kursları, okuma ve ödev araştırma etkinliği, aile ziyareti, inceleme ve görüşmeleri, aile eğitimi ve topluma yönelik farkındalık yaratma seminerleri, sergiler, özel gün ve haftalarda koro ve folklor gibi sunumlardır. 12 Haziran’da tüm dünya çocuklarıyla birlikte bizim çocuklarımızın da sokaklardan, tarlalardan, ağır ve tehlikeli işlerden kurtulmaları için, eğitim için, daha güzel bir dünyada çocukluklarına yaraşır bir yaşam için kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz. Çocuk işçiliğinin olmadığı bir Türkiye diliyoruz”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler