YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydın’da Hastalara Moral Ziyareti

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Dr. Şenol Okur, Evde Sağlık Hizmetleri Mobil Ekibi tarafından evlerinde...

Aydın’da Hastalara Moral Ziyareti

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Dr. Şenol Okur, Evde Sağlık Hizmetleri Mobil Ekibi tarafından evlerinde tedavi görev hastalara moral ziyaretinde bulundu.

Evde sağlık hizmetinden faydalanan hastalar ile bakımlarını üstlenen yakınlarına moral ve destek vermek amacıyla Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, Toplum Sağlığı Şube Müdürü Dr. Zehra Birincioğlu ve Aydın Merkez Mobil Evde Sağlık Hizmetleri Ekip personeli Kardeşköy’de ikamet eden Lütfiye Karakurt ile Serçeköy’de yaşayan Hasan Koşar’ı evinde ziyaret etti.

73 yaşındaki Lütfiye Karakurt, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı nedeniyle 9 ay önce felç geçirdi. Yatağından kalkamayan Kaakurt, kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Kızı tarafından bakılan Karakurt, sürekli yatmaya bağlı yatak yaraları oluşması nedeni ile 444 38 33’ü arayarak Evde Sağlık Hizmeti Koordinasyon Merkezine başvurdu. Havalı yatak raporu çıkarılarak yaralarına pansuman uygulanan yaşlı kadına, diğer hastaların bağışladığı mamalardan verildi. Karakurt’un kızı; verilen hizmetten mutlu olduklarını, hastasına gönül rahatlığıyla bakım verebildiğini, daha iyi bakabilmesi için sağlık personelinin yol gösterdiğini anlattı.

68 yaşındaki Alzheimer hastası Hasan Koşar’ın eşi Elif Koşar’de yatak yaraları nedeniyle 9 ay önce koordinasyon merkezine başvurdu. Pansumanları yapılan hastanın yaraları kapandı. Maddi durumu iyi olmayan Koçar’a Halk Sağlığı Müdürlüğü fonksiyonlu hasta karyolası ve mama temin etti. Havalı yatak, alt bezi ve ilaç raporu çıkarılmasına yardımcı olunan hastanın eşi Elif Koşar, daha önce bu hizmetten haberdar olmadığını, devletin kendisini ziyaret etmesinden çok memnun kaldıklarını ve bu hizmeti bilmeyenlerin de haberdar edilmesi gerektiğini ifade etti.

İki hastayı evinde ziyaret eden Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur da, “Dünyanın her yerinde yaşlı nüfusun, kronik hastalıkların, ruhsal hastalıkların, yaralanmaların artması sağlık hizmetlerinin kullanımını ve maliyetini artırmakta, hastaları evde tedavi etme gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu durum kişilerin taburcu edilmelerinden itibaren sağlık ve sosyal ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı sorununa işaret etmektedir. Yatalak hastaların sağlık sorunlarına çözüm bulabilmek amacıyla 2006 yılında Nazilli’de uygulanmaya başlayan Evde Sağlık Hizmetleri, 2010 yılında yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığınca sunulan Evde Sağlık Hizmetleri Yönergesi gereğince 81 ilde uygulanarak yaygınlaştırılmıştır. Evde sağlık hizmetlerinden kronik hastalığı nedeniyle tanısı konulmuş ve evinde sürekli yatarak tedavi olması gerektiği raporlandırılmış, yürüyemeyen ve yatağa bağımlı, özel ihtiyaçlarını dahi gideremeyecek durumdaki yatalak hastalar yararlanabilir. Yatağa bağımlı olmayan ve herhangi bir sağlık kuruluşuna gidebilecek durumda olan hastalar evde sağlık hizmetlerinden yararlanamaz” dedi.

Aydın’da Kuşadası hariç tüm Toplum Sağlığı Merkezleri’nde Mobil Evde Sağlık Hizmetleri Birimlerinin 2011 yılında hizmet vermeye başladığını anımsatan Okur, “Ekipler; müdavi hekimi tarafından tanısı konularak tedavisi düzenlenmiş hastaların takibini yapar, raporlarının çıkartılmasına yardımcı olur, hasta ve yakınlarına hastalık, tedavi, bakım eğitimi verir ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi için bilgilendirir. Hizmet verilen hastaların ağız ve diş sağlığı muayene ve tedavisi ihtiyacı olduğu tespit edilirse evine kadar diş hekiminin bu hizmeti vermesi sağlanmaktadır. Evde Sağlık hizmeti alan hastalar ihtiyaçları kalmadığı zaman veya kullanmadığı ilaçlarını, mama, havalı yatak, tekerlekli sandalye gibi tıbbi malzemelerini kullanılması için Evde Sağlık Hizmetleri İletişim ve Koordinasyon Merkezine veriyor, bizde bu malzemeleri alamayacak durumdaki hastalarımıza ulaştırıyoruz. Başvurular, sözlü olarak 444 38 33 numaralı telefon aranarak Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezine veya bizzat başvuru belgesi doldurarak hastaneler bünyesindeki birimlere, Toplum Sağlığı Merkezi mobil birimine ve aile hekimlerine yapılabilir. Mobil Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri kasaba ve köylere hizmet verirken, il ve ilçe merkezlerinde ise Hastanelere bağlı Evde Sağlık Hizmetleri Birimleri hastalarımıza hizmet vermektedir. Evde sağlık hizmetleri birimi, randevu sistemi ile mesai saatleri içinde çalışır. Hastada yeni oluşan acil durumlar birimin görev alanına girmez. 112 Acil ambulans servisine ya da doğrudan sağlık kuruluşlarının acil servislerine başvurulmalıdır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler