YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydın’da Her Geçen Gün Yok Olan Aile Şirketleri Masaya Yatırıldı

Aydın Sanayi Odası tarafından Aydın’da ve bölgede her geçen gün bölünüp parçalanarak yok olan Aile...

Aydın’da Her Geçen Gün Yok Olan Aile Şirketleri Masaya Yatırıldı

Aydın Sanayi Odası tarafından Aydın’da ve bölgede her geçen gün bölünüp parçalanarak yok olan Aile Şirketleri’nin devamlılığı için seminer düzenlendi.

Seminerin açılışında konuşan Aydın Sanayi Odası Genel Sekreteri Kerem Öden, Aydın Sanayi Odası’na bağlı 630 faal üyenin yaklaşık 550’sini aile şirketlerinin oluşturduğunu belirterek, bu şirketlerin devamlılığının sağlanması için aile şirketlerinin kurumsallaşmasının şart olduğunu söyledi. Seminerde, ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da Aile şirketlerinin yüzde 50’sinin kardeşler arasındaki çatışmalardan kaynaklandığı belirtildi.

Aydın Sanayi Odası olarak, oda faaliyetlerinin yanında sosyal projelere de ağırlık vermeye başladıklarını kaydeden Sanayi Odası Genel Sekreteri Kerem Öden, bu şirketlerin en önemli sorunlarının başında geleneksel yapının devam etmesinin geldiğini söyledi. Küreselleşmeye bağlı olarak yaşanılan tüm değişimlerin ve yöneticilerin yeni döneme ayak uydurabilmelerini zorunlu kıldığını belirten Aydın Sanayi Odası Genel Sekreteri Kerem Öden, “Bu değişikliklere paralel olarak ağır rekabet koşulları, yüksek maliyetler, satış aşamasında yaşanan zorluklar, geleneksel yönetim ve organizasyon yapısı gibi problemlerin sıcağı sıcağına yaşanması özellikle küçük ve orta boy işletmelerde yeni döneme adaptasyon konusunda ciddi sıkıntılar oluşturmaktadır” dedi.

Seminerde konuşan İktisatçı Bülent Orta, ülke genelinin yanı sıra Aydın’da Aile şirketlerinde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerilerini anlattı. Konuşmasında istatistiki verilere de yer veren Bülent Orta, 200 şirket üzerinde yapılan incelemenin sonuçlarını aktardı.

“AİLE ŞİRKETLERİNİN YÜZDE 49’U KARDEŞLER ARASI ÇATIŞMADAN YIKILIYOR”

Yapılan araştırmalara göre şirketlerin yüzde 35’i kuruluşundan 34 yıl sonra ikinci kuşağa devretmeden yok oldu. Yüzde 35’i ise 35-59 yıl arasında ikinci kuşata yok oldu. Geri kalan yüzde 30’un yarısı ise 60-89 yıl arasında diğer yarısı da 90 yılın üzerinde.

Toplanan verilere göre; şirketlerin yüzde 80’i yok oldu. Yüzde 20’si devam ediyor. Devam eden şirketlerin ise yüzde 5’i yabancılara satıldı. Yüzde 2’si kamunun oldu, yüzde 13’ü ise aile şirketleri.

“ZOR GÜNLERİ UNUTAN İKİNCİ NESİL ŞİRKETLERİ BATIRIYOR”

Konuşmasında ilginç tespitlerine de yer veren İktisatçı Bülent Orta, şirketlerin batmasının en büyük nedenlerini kinci neslin ‘zor günleri’ unutmasına bağladı. Yoksulluğu bilenlerin işine ve şirketine daha çok sahip çıktığını belirten Bülent Orta, “Şirketi kuranlar daha önce çok büyük sıkıntı ve yoksulluk yaşadıkları için işlerinin ve aşlarının kıymetini daha iyi biliyor. Zor gün ve sıkıntı yaşamayan ikinic veya 3. nesil ise sahip olduğu varlığın kıymetini bilmiyor ve küçük şeylerden ortaklarla çatışma içerisine giriyor. Bu kapsamda ikinci neile ulaşıp daha sonra yok olan şirketler ele alındığında; şirketlerin yüzde 49’u kardeşler arası çatışmadan, yüzde 19’u miras kavgasından, yüzde 10’u aile içi çatışmadan, yüzde 5’i aileler arası kavgadan ve yüzde 14’ü ise kardeş-yeğen kavgasından yok oluyor” dedi.

Aydın’da Her Geçen Gün Yok Olan Aile Şirketleri Masaya Yatırıldı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler