Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre 2012 yılında intihar girişiminde bulunanlardan 3 bin 225 kişi hayatını kaybederken Aydın yine ülke genelinde ilk 4 il içerisinde yer aldı. İntihar edenlerin yüzde 72’sini erkekler, yüzde 28’ini kadınlar oluşturdu. Yapılan istatistiklere göre yüzbinde 4.29 kişi herhangi bir nedenle yaşamına son verdi.Geçen yıl intihar vakalarının önlenmesi amacıyla çalışma grubu oluşturup, alınacak tedbirlerle ilgili dosya hazırlayan Aydın Tabip Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Eralp Atay, “Başta sayın Valimiz olmak üzere çalışma grubunun alınacak önlemleri içeren raporunu tüm ilgililere gönderdik. Ama hiç kimse konuyla ilgilenmedi. Sorun daha da büyümeden Aydın’da gerekli tedbir alınmalıdır” dedi.
AYDIN’DA İNTİHAR VAKALARI ÖNLENEMİYOR
2011 yılı kayıtlarına göre de intihar vakalarında ilk 4. sırada yer alan Aydın’da, yapılan çeşitli sosyal projelere rağmen 2012 yılında intihar vakaları önlenemedi. TÜİK verilerine göre, 2012 yılında kaba intihar hızının en yüksek olduğu il yüzbinde 8,5 ile Uşak. Uşak ilini yüzbinde 8,06 ile Kastamonu, yüzbinde 7,38 ile Iğdır ve yüzbinde 7,28 ile Aydın izledi. Kaba intihar hızının en düşük olduğu il ise yüzbinde 1,6 ile Bartın. Bartın ilini yüzbinde 1,7 ile Batman, yüzbinde 2,22 ile Van ve yüzbinde 2,24 ile Gümüşhane izledi.
“ERKEKLER EKONOMİK KADINLAR AİLE GEÇİMSİZLİĞİNDEN İNTİHAR EDİYOR”
Yapılan araştırmalara göre; evli olup intihar eden erkeklerin büyük çoğunluğu ekonomik nedenlerden yaşamına son verirken, evli bayanların ise büyük çoğunluğunun aile geçimsizliğinden yaşamına son veriyor. 2012 yılında intihar eden kişilerin yüzde 53,1’inin intihar nedeni belirlenemezken, yüzde 17,3’ü “hastalık”, yüzde 7,8’i “aile geçimsizliği”, yüzde 7,6’sı “geçim zorluğu”, yüzde 4’ü “hissi ilişki ve istediği ile evlenememe”, yüzde 2,1’i “ticari başarısızlık” ve yüzde 0,6’sı ise “öğrenim başarısızlığı” nedeniyle intihar etti belirlendi.
Aydın’daki intihar vakalarını araştırmak üzere komisyon kuran Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay,Adnan Menderes Üniversitesi’nden profesörlerin de yer aldığı çalışma grubunun oluşturduğu raporun ilgililerce dikkate alınmadığını söyledi. Aydın’ın intihar olaylarında Türkiye genelinde ilk sıralarda yer almasının oldukça ilginç olduğunu ve bu kapsamda geriye dönük 4 yıl boyunca yaşanan intihar vakalarını tek tek incelediklerini belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, “Hazırladığımız rapor ve alınması gereken tedbirlerle ilgili dosyayı başta Sayın Valimiz olmak üzere milletvekillerimize gönderdik. Maalesef o önerilerimizin hiçbiri hayata geçmedi. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve özellikle Aydın’da ciddi bir sorun olan intiharların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Aydın’da diğer yerlerden farklı olarak kır ve köy intiharı ile genç ve yaşlı intiharı Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Bu konuda Aydın Tabip Odası olarak üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız. Her ne olursa olsun hiçbir sebep kişinin yaşamına son vermesine değmez. Türkiye’de 2011 yılında 2 bin 677 kişi, 2012 yılında ise 3 bin 225 kişi intihar etmiş. 2012 yılında intihar eden kişilerin yüzde 31,7’si “ilkokul mezunu. İlkokul mezunlarını yüzde 20,6 ile “ilköğretim”, yüzde 16,4 ile “lise ve dengi okul” ve yüzde 7,7 ile “yükseköğretim” mezunları takip etmiş. 2012 yılında intihar edenlerin yüzde 50’si “evli, yüzde 36,7’si “hiç evlenmemiş”, yüzde 5,9’u ise “boşanmış” kişiler. İntihar edenlerin medeni durumu ve cinsiyete göre dağılımı incelendiğinde, erkeklerde en fazla “evli” olanların intihar ettiği görülürken, kadınlarda “evli” olanların yanında “hiç evlenmemiş” kadın intiharlarının da yüksek olduğu görülüyor” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz