YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydın'da kuru incir bilgilendirme toplantısı

Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, "İncirde artık katma değer yaratılarak eskiye oranla bir kaç kat değer kazandıracak buluşlar ortaya çıkarmak

Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, "İncirde artık katma değer yaratılarak eskiye oranla bir kaç kat değer kazandıracak buluşlar ortaya çıkarmak lazım" dedi.

Kuru incir kalitesinin artırılması ve üretici ve tarım danışmanlarının kuru incirde iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması konusunda bilinçlendirilmeleri amacıyla, Aydın Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Aydın-İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin destekleriyle "Kuru İncir Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi.

Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, tarım danışmanları,aracı-tüccar ve ihracatçılar ile incir üreticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, incirin çok önemli bir ürün olduğunu belirterek, tarımdan sanayiye geçişte üniversite, sanayi ve üretici işbirliğinin yeterince gerçekleşmediğini ve üniversitede yapılan çalışmaların üreticiye yansımadığını söyledi.

Tarım Müdürlüğü çalışanlarının, özellikle ziraat mühendislerinin sahaya inerek üretici ve çiftçi ile birlikte olup yenilikleri, modern teknikleri çiftçiye öğretmesi gerektiğini kaydeden Çiftçi, "İncirde artık katma değer yaratılarak eskiye oranla bir kaç kat değer kazandıracak buluşlar ortaya çıkarmak lazım. Çevrede bulunan işadamlarımıza bu konuda önemli görevler düşüyor" dedi.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı ise, Türkiye'de nüfusun yüzde 55'inin geçimini tarımla sağladığını ifade ederek, Türkiye'nin tarımsal üretimi içerisinde incirin, 106 bin 359 ton ile Türkiye üretiminin yüzde 51,87'sine tekabül ettiğini kaydetti.

Aydın'ın simgesi durumunda olan incirin kalitesinin artırılması, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla her yıl belirli dönemlerde bilinçlendirme toplantıları yaptıklarını dile getiren Bosnalı, "Son yıllarda gerçekleştirilen toplantılar ve Ege İhracatçılar Birlikleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Üniversitelerimiz ve bu sektöre hizmet eden kurumlarımızın müşterek çalışmaları sayesinde, üretimde ciddi bir kalite artışı görmekteyiz. Laboratuvarımızda yapılan aflatoksin analiz sonuçları da çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını bizlere göstermektedir. 2008 yılında kuru incirde kirlilik oranı yüzde 16'larda iken 2011 yılında bu oran yüzde 5'lere kadar düşmüştür."

Konuşmaların ardından Ege İhracatçılar Birliği Kuru Meyve Şube Müdürü Necdet Kömür, Erbeyli incir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, Doç Dr. Fatih Şen ve İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Menaşe Gabay, kuru incir üretim ve ticaretindeki gelişmeler, ekşilik böceği ile mücadele ve aflatoksinsiz kaliteli kuru incir yetiştiriciliği gibi konularda katılımcılara bilgi verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler