Aydın’da Müzeler Haftası, Aydın Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
Kutlama programına Vali Kerem Al, Aydın Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Karataş, Kültür ve Turizm Müdürü İl Nuri Aktakka, Aydın Arkeoloji Müdürü Emin Yener, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Tralleis Antik Kenti Kazısı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Aslı Saraçoğlu, Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Magnesia Antik Kenti Kazısı Başkanı Prof. Dr. Orhan Bingöl, İl Kültür ve Turizm Şube Müdürleri, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Müzeler Haftası etkinliklerinin açılışında konuşan Aydın Arkeoloji Müzesi Arkeologu Funda Ertuğrul, “Arkeoloji, eskinin bilimi ya da kazının bilimi olarak da adlandırılır. Arkeoloji, insan elinden çıkmış objeleri, yer ve zaman saptayarak inceleyen anlatan bilim dalıdır. Müzeler, aslında geçmişi geleceğe bağlayan eğitim kurumlarıdır. Müze kelimesi de arkeoloji kelimesi gibi yunanca kökenlidir. Mouseion yani Bilimler Tapınağı isminden türetilmiştir” dedi.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka da, müze eğitiminin en temel amaçlarından birinin bireysel kültürel düzeylerinin gelişmesi, estetik görsel duyarlılıkların kazandırılması ve ifade kabiliyetlerin geliştirilmesi olduğunu söyledi. Müzelerin özellikle çocukların eğitimi ve gelişimine hizmet eden programlar hazırladığını belirten Aktakka, “Eğitimde aktif olma, deneyim kazanma, etkileşimin ön plana çıkmasıyla müzelerin çocuk eğitimindeki önemi vurgulanıyor. Çünkü müze ortamı çocukların yaparak, yaşayarak, zihinsel, bedensel duyuşsal gelişimine katkıda bulunacak ideal ortam sunuyor. Bu atölyede anaokulu çocuklarına, gerçeğe yakın arkeolojik objeler verilerek onlardan da kil veya hamurla aynısını yapmaları mümkün oluyor. Böylece öğretmenin kontrolü altında, minik öğrencilerin arkeoloji ve sanat tarihiyle küçük yaşlarda tanışması sağlanıyor. Müzemizde ortaöğrenim tarih dersleri de istenmesi halinde arkeolojik bir ortamda yapılabiliyor. Müzemizin bir başka eğitici yanı da geçmişteki yaşantıların, Neolitik devirden başlayarak canlandırmalar ve panolar halinde gözler önüne serebilmesidir” diye konuştu.
Son yıllarda Türkiye’de yapılan müzelerin dünyayla yarışır bir gelişmişlik gösterdiğinin altını çizen Aktakka, “Müzelerimiz, sadece eserlerin korunduğu depolar olmaktan çıkıp, birer eğitim merkezi halini aldı. Müzelerin örgün eğitimin alışılmış yöntemleri dışında çeşitli etkinliklerle çağdaş bir eğitim öğretim sunma görevini üstlenmesi, çocukların sanat ile sıkı bağ kurmasında da önemli katkılar sağlıyor. Küçük yaşlardan itibaren müzelerde sanat nesneleri ile karşılaşan ve bunlarla bağlantılı etkinlikler yapan bir çocuğun sanat anlayışı gelişmekte ve sanata bakış açısı farklılaşıyor” şeklinde konuştu.
Müzeler Haftası etkinlilerine konuk olarak katılan Ankara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Magnesia Antik Kenti Kazısı Başkanı Prof. Dr. Orhan Bingöl da, Magnesia Antik Kenti hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Kazı çalışmalarında elde ettikleri buluntuları değerlendiren Bingöl, tarihte yaşanan heyelan nedeniyle kentteki yapıların inşasının tamamen bitmediğini ifade etti. Bingöl, kazı çalışmaların da tamamlanması halinde dünyada benzeri olmayan eserlerin ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.
Konuşmalardan sonra katılımcılar, Çeştepe Atatürk Ortaokulu öğrencilerinin yaptığı ‘Kültür Varlıklarımız’ temalı resim sergisini, ‘Kültür Varlıklarımız ve Eski Eser Kaçakçılığı’nı konu alan karikatür sergisini ve müzeyi gezerek sergilenen eserleri inceledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz