YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydın’ın Şapla Mücadelesi Gözden Geçirildi

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal başkanlığında gerçekleşen toplantıda Aydın’da devam eden...

Aydın’ın Şapla Mücadelesi Gözden Geçirildi

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal başkanlığında gerçekleşen toplantıda Aydın’da devam eden Şap hastalığı ile mücadele çalışmaları masaya yatırıldı.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü İncir Toplantı Salonu’nda Şap Hastalığı konusunda toplantı düzenlendi. Toplantıya İl Müdürü Salih Köksal, İl Müdür Yardımcıları, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili, İlçe Müdürleri ve şap hastalığı konusunda görevli veteriner hekimler katıldı.

Toplantıda konuşan İl Müdürü Salih Köksal, Şap hastalığının önlenmesi için aşılamanın çok önemli olduğunu ve kültürel tedbirlerle de mücadelenin desteklenmesi gerektiğini belirtti. İlçe Müdürlerinden tek tek ilçelerdeki Şap hastalığının durumu ve mücadelesi hakkında bilgi alan Köksal, ilçelerdeki aşı, dezenfektan, ilaçlama makineleri vb. ihtiyaçların tespit edilerek tamamlanmasını ve şap hastalığı ile mücadele çalışmalarına hız verilmesini isteyerek, “Şap hastalığı hayvancılık sektörü için çok önemli ve zararlı bir hastalık olup, bu hastalığa bağlı ekonomik kayıplar oldukça yüksektir. Hastalığın eradikasyonu ve kontrolü oldukça yüksek maliyetlidir. Bütün bunlara ilave olarak ticarete getirilen kısıtlamalar bu ekonomik kayıpları arttırmaktadır. Ülkemizde seyreden şap virüsü suçları doğu sınırındaki ülkelerden köken almaktadır. Yasa dışı hayvan hareketleri ile sirayet eden bu suşlar, eski suşların yerine alarak baskın hale gelmektedir. Hastalık ilk defa ilimizde Çine ilçesinde tespit edilmiştir. İlimizde şap hastalığı ile mücadelede 2012/1 nolu ‘Hayvan Hastalıkları İle Mücadele ve Hayvan Hareketleri Genelgesi’ doğrultusunda mihrak ve çevresinde aşılama çalışmaları yapılmaktadır. Şap hastalığının bulaşmasının önüne geçilmesinde aşılama çalışmaları ile beraber en etkili yöntem hayvan hareketlerinin yasaklanmasıdır. Bu bağlamda ilimizdeki tüm hayvan pazarları hastalık mihraklarının artış göstermeye başlaması ile birlikte 21 Nisan 2012 tarihinden itibaren kapatılmıştır. 2012 yılında 83 mihrakta şap hastalığı çıkmış olup, 31 mihrakta hastalık alınan idari ve fenni tedbirler sonucu söndürülmüştür. Hastalık mihrakı ve çevresinde aşılama çalışmaları yapılmıştır” diye konuştu.

Yeni çıkan mihraklar için aşı taleplerini Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bildirdiklerine işaret eden Köksal, “Önümüzdeki Kurban Bayramı nedeni ile Ülkemiz genelinde ve İlimizde hayvan hareketi artışı olacağından yetiştiricilerimizin dikkatli olmaları gerekmektedir. Yetiştiricilerimiz hastalık ile mücadelede işletmelerini alacakları basit önlemlerle koruyabilirler. Bu amaçla dışarıdan işletmeye girişleri durdurmaları ve biyogüvenlik önlemleri almaları lazım” şeklinde konuştu.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal’ın açılış konuşmasının ardından toplantıda, şap hastalığının önlenmesi için alınması gerekli tedbirler ele alındı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler