YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydınlı Ailenin Ekmek Teknesi, 58 Yıllık Düğme Dükkanı

Aydın'da 58 yıllık düğme dükkanının sahibi Akoğlu ailesi, en ucuzu 25, en pahalısı 50 kuruş olan düğmeleri satarak geçimini sağlıyor.

Aydın'da 58 yıllık düğme dükkanının sahibi Akoğlu ailesi, en ucuzu 25, en pahalısı 50 kuruş olan düğmeleri satarak geçimini sağlıyor.

Batı Gazi Bulvarı'nda 1955 yılından bu yana düğme satışı yapan ve ek olarak konfeksiyon malzemeleri de bulunduran esnaf Akoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dededen babaya, babadan oğula düğme satışı yapıyoruz" dedi.

İşe ilk olarak İstanbul'dan getirdikleri düğmeleri satmakla başladıklarını anlatan Akoğlu, imalatçılardan siparişle aldıkları düğmeleri Aydın'da satışa sunduklarını söyledi.

Bugün artık Çin'den düğme gelmeye başladığına işaret eden Akoğlu, yine de en kaliteli düğme modelini İtalyanların ürettiğini belirtti.

58 yıl önce 5 kuruşa aldıkları düğmeleri şimdi 25 kuruşa sattıklarını kaydeden Akoğlu, şöyle konuştu:

"Şimdi en pahalı düğme 50 kuruş. Babadan gelen bir meslek olduğu için bu işi yapmak zorundayız. Başka mesleğimiz yok. Müşterilerimiz 25 kuruşu buluyor. Sıkıntı duymuyoruz. Biz 25 kuruşlarla çok büyük dostluklar, çevre ve arkadaş kazandık. Para her şey değil. 25 kuruşla çok dostlarımız oldu. Bizim için önemli olan burada buluşmak. Günde ortalama 50 tane 25 kuruş biriktirebiliyoruz. Hiç de moralimizi bozulmuyor. Biz mesleğimizi yapıyoruz."

Eskiden polyester düğmelerin tercih edildiğini, şimdi ise plastik düğmelerin kullanıldığını anlatan Akoğlu, plastik düğmelerin çeşitli şekillerde değerlendirilebildiğini ifade etti.

-"Düğme dikmek yerine hazır elbise alınıyor"-

Konfeksiyon sektörünün ilerlemesinin düğme satışını olumsuz etkilediğine işaret eden Akoğlu, "Benim bütün elbiselerim hazır. Bir düğme düşse dikmiyoruz. Çünkü bir gömlek 10 lira. Bir düğme ile uğraşacağıma gidiyor, yenisini alıyorum. Herkes böyle yapıyor. Bu nedenle düğmenin de pek anlamı kalmadı. Eskiden Aydın'da kadın ve erkek terzileri çokça vardı. Erkek takım elbisesi diken vardı. Şimdi yok. Bir takım elbise 100-150 lira. Herkes hazır alıyor. Öyle olunca da bizim düğme satışımız etkileniyor" diye konuştu.

İşyerinde 20-30 senelik düğmelerden binlerce bulunduğunu dile getiren Akoğlu, "Büyüğü bitiyor, küçüğü kalıyor. Seri bozulunca düğme elde kalıyor. İnsan malını sokağa atamayınca elbette düğmeler de elde kalıyor. Binlerce düğme var, hepsinin satılması da mümkün değil" dedi.

Akoğlu, babasının plastik düğmeleri kendi elleriyle boyayıp şekil vererek sattığı günleri hatırladığını anlattı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler