Anayasa Mahkemesi bugün MHP'nin AB Uyum Yasası'nın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı esastan görüşmeye başladı. Mahkeme öncelikle yürürlüğün durdurulması talebini görüşerek karara bağladı.
Yüksek Mahkeme, AB Uyum Yasası'nın 'savaş ve yakın savaş tehditi halleri dışında idam cezasının kaldırılmasını' öngören 1. maddesi, gayri müslüm vakıflarının Bakanlar Kurulu kararıyla mülk edinmelerini düzenleyen 4. maddesi, bazı şartlarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının yeniden yargılama nedeni sayılmasını öngören 6. ve 7. maddesi, ana dilde yayın hakkını düzenleyen 8. maddesi, ana dilde öğrenim hakkını düzenleyen 11. maddesi, idam cezasına çarptrılan hükümlülerin dosyalarıyla ilgili düzenlemeyi içeren geçici 1. maddesi, AİHM ile ilgili düzenlemenin yürürlüğü girdiği tarihten sonra AİHM'e yapılacak başvuruları düzenleyen geçici 2. maddesi ile 6. ve 7. maddelerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanacağını düzenleyen geçici 13. maddesinin yürürlüğünün durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, geçici 2.maddenin yürürlüğe girmemesi nedeniyle, yürürlüğün durdurulma istemini reddettiklerini açıkladı. Kılıç, iptal istemiyle ilgili raporun tamamlanmasının ardından davayı esastan görüşeceklerini bildirdi. Kılıç, bir soru üzerine HADEP kapatma davasının da ek raporun tamamlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in belirleyeceği bir tarihte ele alınacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA