Fransa'nın başkenti Paris'te bu akşam sözde "Ermeni soykırımının" yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan dolayısıyla bir anma töreni düzenlendi. Törende Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist Parti lideri François Hollande da hazır bulundu.
Her iki siyasetçi de törene ayrı ayrı katıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalan Sarkozy ve Hollande, yaptıkları konuşmalarda, Anayasa Konseyi tarafından reddedilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı tekrar Fransa Parlamentosu'nda getirilmesi sözünü verdi.
Paris'in merkezinde Ermeni müzisyen Komitas'ın anısına dikilen anıtın önündeki törenlere ilk olarak Hollande geldi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, yaklaşık 15 dakikalık bir konuşma yapan Hollande, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen konuşmasında, Türkiye'nin bu iddiaları kabul etmesi gerektiğini ileri sürdü.
**TÜRKİYE'YE "TANIMA" ÇAĞRISI**
Hollande'ın ayrılmasından kısa bir süre sonra törene bu kez Sarkozy geldi ve Ermeni iddialarının kabul edilmesi gerektiğini iddia eden bir konuşma yaptı.
Sadece seçimler kapsamında aday olarak değil cumhurbaşkanı sıfatıyla da bu törene katıldığını ifade eden Sarkozy, yeniden göreve seçilmesi halinde Anayasa Konseyi tarafından reddedilen yasayı hemen bir kez daha parlamento gündeme getirme sözü verdi.
Sarkozy, “Bir ülkenin büyüklüğü nüfusuyla değil, geçmişine bakma cesaretiyle ölçülür” ifadesini kullandı.
Ermeni azınlığın en fazla nüfusa sahip olduğu Avrupa ülkesi olan Fransa’da düzenlenen törene cumhuriyet muhafızlarıyla gelen Sarkozy, ayrıca anıta çelenk koydu. Böylece Fransa cumhuriyet tarihinde ilk defa bir cumhurbaşkanı, bu tür bir anma törenine katılmış oldu.
**UFUKTA SEÇİM VAR**
Sarkozy'nin bu hamleyi, seçimlerin ikinci turunda Ermenilerin oylarını alabilmek için yaptığı şeklinde yorumlar yapılıyor.
Fransa'nın yanısıra dün akşam ve bugün, Ermenistan'da da anma törenleri düzenlendi.
Binlerce Ermeni, ellerindeki bayrak ve pankartlarla gösteri yaparak, Türkiye’yi “soykırım”ı tanımaya çağırdı.
**WASHINGTON'DA ELÇİLİK NÖBETİ**
ABD'nin başkenti Washington'da ise çok sayıda Türk öğrenci, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nin önünde geceden bu yana "nöbet tutuyor".
Ermeniler, her yıl 1915 yılı olaylarının yıl dönümü kabul ettikleri 24 Nisan'da Türk Büyükelçiliği'nin önüne gelerek eylem yapıyor. Ancak özellikle son yıllarda iyi örgütlenen Türk gençler, büyükelçilik binası önündeki kaldırımı Ermeni gruba kaptırmıyor.
**TÜRKİYE'DEN JET TEPKİ**
Türk Dışişleri Bakanlığı, Sorkozy ve Hollande’ın açıklamalarından sonra yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada iki liderin Fransa'daki seçimlerde tarihi siyasi malzeme olarak kullanıldığı belirtildi.
**İşte o açıklama;**
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Cumhurbaşkanı adayı François Hollande’ın 24 Nisan günü Paris’te katıldıkları anma töreni vesilesiyle yaptıkları ve ülkedeki seçim kaygılarını da yansıttığı anlaşılan açıklamalar, ihtilaflı tarihi konuların siyasi hesaplara malzeme yapılarak istismarının yeni bir örneğini teşkil etmiştir.
Tarihin farklı emeller ışığında siyasileştirilmesi talihsizdir. Peşin hükümlü ve ayrımcı tavırlarla ne adalete ne tarihin doğru anlaşılmasına hizmet edilebilir. Önde gelen Fransız siyasetçilerinden beklenen, nefreti körüklemek değil, bilgi temelinde ve devlet adamı sorumluluğu ile hareket ederek Türklerle Ermenilerin birlikte adil hafızaya ulaşmalarını destekleyici mesajlar vermeleridir.
İlgili ülkeler arasında çözüme kavuşturulması gereken bir konuda dışarıdan yapılan suni dayatmalarla sonuç alınması mümkün değildir. Bu nitelikte açıklamalar bölgede barış ve huzurun tesisi gayretlerine de sekte vurmaktadır.