Merhaba,
Kurban bayramı yaklaşıyor, herkeste tatlı bir telaş... Alışverişler yapılıyor, bayramlıklar, tatlılar ve tabi ki bu bayramın asıl nedeni kurbanlıklar...
Çocuklarımızla bayramı nasıl kutlayalım? Onlara geleneklerimizi nasıl anlatalım?"Kurban" olgusunu onlara nasıl açıklayalım? Daha doğrusu açıklayalım mı?
•Öncelikle çocuklarımızı kurban kesim merasiminden uzak tutmamız gerekli, aynı şekilde kurban kesiminin detayları hakkında da onların yanında konuşmamaya özen göstermelisiniz. Özellikle küçük çocuklar seyretmek isteseler dahi buna izin verilmemeli, çocuklar büyükse ama izlemek istemiyorlarsa çeşitli çevresel baskılar, toplumsal "erkek adam" dayatmalarıyla asla izlemesi için zorlanmamalı. (sizler zaten bunun bilincesinizdir ama hatırlatalım yine de)
•Televizyonlardaki kaçan kurbanlıklar gibi hayvanların zorlanıldığı ve canlarının acıdığının hissedildiği görüntüler de çocuklar için kesinlikle uygun değildir. Bizler onlara kurbanı açıklamak istiyorsak dahi hayvanların da insanlara yardımcı olmak için etlerini vermek istediğini, fakir çocukları doyurmayı çok istediklerini anlatacağız. Bu nedenle bu görüntüleri izlemeleri doğru olmayacaktır.
•Kurban kesimini merak etmeyen bunu sormayan çocuğa açıklama yapmamıza gerek yok yaşı biraz ilerlediğinde, bunu fark edipmerak etmeye başladığında yukarıdaki gibi bir açıklama yapmak daha doğru olacaktır.
•Bizler daha çok bayramın neşesini, yardımlaşmanın önemini, akrabalarımızı ziyaret etmenin mutluluğunu paylaşmalıyız çocuklarımızla... Bayram da zaten bunlar demektir aslında.
•Bayramda herkes mis gibi, tertemiz, pırıl pırıl giyinmeye özen gösterir, çünkü evimize misafirler gelir ve biz de misafir olmaya gideriz, diğer insanları sevdiğimizi ve onlara saygı gösterdiğimizi belirtmek için güzel ve temiz giyinmeye özen gösteririz.
•Misafirliğe giderken küçük hediyeler götürürüz, şeker ve çikolata olabilir mesela bu bayram için evimizde et çok olduğu için de et götürebiliriz. Etrafımızda et almak için yeterli parası olmayan tanıdıklarımız varsa onlara et hediye etmemiz onları sevindirecektir. Çocuklarımıza bu şekilde kurban bayramının yardımlaşma bayramı olduğunu açıklayabiliriz.
(Bu harika çizimlerGülşen Kösoğlu'nun eseridir)
•Bayramlarda herkes birbirine gülümser, birbirlerini gördükleri için mutlu olurlar, babalar anneler işe gittikleri için akrabalarımızı, komşularımızı ziyaret etmeye her zaman fırsat bulamayabiliriz. Ama bayramlarda ziyaretlere gidilir, birbirini çok özleyen insanlar buluşur, sohbet ederler.
•Çocuklar büyüklerin ellerinden öperler, büyükler küçüklere küçük hediyeler verir. Büyükler birbirleriyle toklaşır, sarılır ve öpüşürler çocuklar da birbirlerini görünce selamlaşır ve sarılırlar.
•Bu şekilde bayram için çocuklardan beklediğimiz davranışları masalmışçasına tatlı tatlı anlattığınızda hem bayramın önemini ve güzelliğini anlayacak hem de kendisinden beklenen davranışları öğrenmiş olacaktır.
•İlk kez karşılaştığı kişilere karşı çocuklar yakınlık kurmada zorlanabilirler. Böyle bir durumda "öpsene amcanın elini" yada "sarılsana arkadaşına" gibi itekleyici, zorlayıcı cümleler kurmak yerine o kişiye yakınlık göstererek endişelenecek bir kişi olmadığını çocuğunuza gösterebilirsiniz. Başta yaklaşmaya çekindiği kişiyle zaman ilerledikçe iletişim kurmaya, yakınlaşmaya başlayacaktır.
Mutlu Bayramlar...
Sevgiyle Kalın...
Ayşe Öğretmen