İçişleri Bakanlığı tarafından Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile birlikte 3 kişi, "ihaleye fesat karıştırdıkları ve devlet malını zarara uğrattıkları" iddiasıyla tutuklanmaları talebiyle çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı.
Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı’nın talimatıyla Aytaç Durak ile Hasan Gülşen, Bekir Cavcav ve Atilla Kuzucu'yu gözaltına aldı.
Daha önceki soruşturmalarda ifade vermek üzere Adliye’ye davet edilen Aytaç Durak’ı bu kez polisler ’mevcutlu’ olarak Cumhuriyet Savcılığı’na götürdü.
İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Aytaç Durak, Hasan Gülşen, Bekir Cavcav ve Atilla Kuzucu çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Durak hakkındaki iddiaları ortaya atan Belediye Meclisi 1'nci Başkanvekili Mustafa Tuncel de daha önce belediye ile bağlantılı bir çete suçlaması ile tutuklanmıştı. Tuncel tutuklanmadan önce sık sık yaptığı açıklamalarda Durak'ı tutuklatacağını belirterek, "Benim de suçum varsa beraber yatarız" demişti. Şimdi ikisi de Adana Kürçüler Cezaevi'nde haklarında verilecek kararı bekleyecek.Bu arada Durak hakkında daha önce bazı davalarda çeşitli mahkumiyet kararları verilmiş, ancak ertelenmişti. Bu davadan hüküm giymesi halinde, ertelenen cezaları da Yargıtay'da kesinleşirse, uzun bir mahkumiyet yaşaması gündeme gelecek.
5 KEZ SEÇİLDİ, 21 YIL BAŞKANLIK YAPTI
73 yaşındaki Aytaç Durak, Adana'da 5 kez seçim kazanıp Türkiye'de bir rekorun sahibi olurken, 21 yıl belediye başkanlığı koltuğunda oturdu. Aytaç Durak, 48 yıl önce Adalet Partisi saflarında siyasete girdi. 1984, 1994, 1999 seçimlerini ANAP'tan, 2004 seçimini AK Parti'den, 2009 seçimini MHP'den aday olup, kazandı. Durak, 5'inci başkanlık döneminin ilk yıl dönümü olan 28 Mart 2010'da yasadışı yollardan 2 milyar dolarlık servet edindiği iddiaları üzerine görevden uzaklaştırılmıştı. Durak'ın sadece Adana'da 1 milyon 800 bin metrekare dolayında arsa ve arazisi bulunuyor. Belediye başkanlığına ilk seçildiğinde SSK'ya borcu olduğu hatırlatılan Durak, bu varlığı eşinin zengin olması ile savunuyordu.
'ENİŞTECİK VATANDAŞIN HAKKINI GASPETMİŞ'
20 yıl aynı partilerde yer alıp biribirinin en büyük destekçisi olarak bilinirken aralarında anlaşmazlık çıkan, iddiaları ile de 'Aytaç Durak'ı koltuğundan eden adam' olarak anılan ve çete davasından halen tutuklu bulunan Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Mustafa Tuncel, Durak'ın tutuklanmasıyla sonuçlanan arsa satışıyla ilgili daha önceki eleştirilerinde şunları söylemişti:
"Bizim eniştecik, yasak olduğunu bile bile ihaleye girmiş. Bir belediye başkanının ve meclis üyelerinin üçüncü derecede akrabaları bile ihaleye giremez. Üçüncü dereceden akrabalarının herhangi bir konusu görüşülürken Başkan, Meclis'e başkanlık edemez, Meclis'e giremez. Ama tesadüfen eniştecik, gitmiş ihaleye girmiş. Vatandaşın hakkını gasp etmiş. Kimse ihaleye girememiş, girene de göz ağartmış. 'Hıımmm sana yapacağımı bilirim' diye.. Vatandaş hemen çekilmiş. Yahu bir insanda Allah korkusu olur. Aytaç Durak'ı davulla zurnayla hapse göndereceğim. 50 tane ağıtçı kadın tutacağım, arkasından ağlasınlar. 250 kazan da aşure kaynatacağım. Aklanırsa da belediye önünde kendimi karartacağım."
Durak ise açığa alınmadan önce Meclis'te bir akaryakıt istasyonuyla ilgili imar değişikliğinde 260 bin dolarlık rüşvet istendiği iddiasıyla ilgili ses kasetini dinletip, Tuncel'i 'İmar Partisi Başkanı' olarak suçlamıştı. Durak'ın yerine Zihni Aldırmaz'ın Başkan Vekili seçildiği seçimi yöneten Tuncel, Meclis'te olay çıkarmış, kendisini 'Adana'nın en külhanbeyi adamı' diye tanımlamıştı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz