Ülkemizde bu enfes lezzeti tatmayan çok az insan mevcut. Her ne kadar Balıkesir'de olsa da özellikle yemek konusunda kendi özerkliğini ilan etmiş Ayvalık'ın bize sunduğu en muhteşem lezzetlerden olan Ayvalık tostunun özellikle zengin içeriği aklımızı kaçırmamıza sebep oluyor. Türkiye'nin her yerinde yiyebileceğiniz bu tostu Ayvalık'ta yemenizi şiddetle öneririz. Büyükçe kesilen kendine has özel ekmeğinde marul, mısır, salam, sucuk, patates kızartması ve mayonez gibi besinleri bulunduruyor.
Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü ayranı 1950'lerden sonra ünlü olmaya başladı. Tadı normal ayranlara göre biraz daha farklı olan yöresel içeceğin tuz miktarı diğerlerine göre daha az. Küçük bir elektrikli motorla kabından çekilerek yapılan ayran devirdaim süreci sayesinde müthiş bir köpüğe kapılır.
Ülkemizin birçok yerinde sıkça yapılan ve bir anavatan verilmesi mümkün olmayan keşkek, Balıkesir yöresinde de sıkça yapılan ve tadıyla orada da ünlenen yöresel bir lezzet. Genellikle içine et ve yarma buğday konularak yapılan keşkek keyife göre süslenebiliyor, bazı yörelerde de tavukla yapılabiliyor.
Balıkesir'in bir başka güzide ilçesi olan Manyas'a özgü sert ve tuzlu peynir, Balıkesir'in ülkemize kazandırmış olduğu bir başka lezzet olarak göze çarpıyor. Çizgi filmlerde görmüş olduğumuz o delikli sarı peynirlere ilham veren Manyas peynirinin ortasına geldikçe yumuşamaya başlıyor.
Ünlü tiridine bandım şarkısına konu olmuş ülkemizin bazı yörelerinde kaz ve ördekten de yapılan ünlü yemek tirit, Balıkesir'de de oldukça ünlü. Daha çok düğün yemeği olarak da bilinen tirit, dilimlenmiş ekmeklerin tavuk suyuna batırılmasıyla yapılır. Et ve tavukla yapılan tiridi yeşillikle süsleyerek servis edebilirsiniz.
Çoğu yerde 'Sini' börek olarak bilinen ancak yörede genel olarak 'Basma börek' denilen bu yöresel lezzetin özelliği patlıcanla yapılıyor olması. Özellikle vejetaryenlerin tercih edebileceği bizzat tatmış olduğum ardından da ısıtıp ısıtıp tekrar yediğim oldukça lezzetli bir börektir kendiler. (Yediğimle görsel pek benzemese de...)
Balıkesir'lilerin yarattığı bir şey mi dersiniz bu lezzetler tabi ki hayır ancak özellikle cundalarda yapılan ve Balıkesir'de özellikle Ayvalık'da çoğu insanın beğenisini kazanan bu iki lezzet ülkenin genelinde sıkça tüketilmeye başlandı. - - - - - -
Balıkesir'in en önemli tatlılarından biri olan höşmerim, hikayeye göre bir kadın yapmış olduğu bu tatlının ardından kocasına sunmuş ve 'Hoş mu erim?' diye sormuş. E tarih içinde bu söz yavaş yavaş höşmerim'e dönüşmüş ve tatlının ismi oluvermiş. Peynirle ünlü Balıkesir'in peynirle yapılan tatlısına tereyağ şeker ve un koyuluyor.
Görünüş olarak Gül Tatlısına benzeyen lor tatlısı, Balıkesir'in bir başka ünlü tatlısı olarak dikkat çekiyor. Başrolünde lor peyniri olan tatlının içine, irmik, un, yumurta ve şeker giriyor. Eğer Balıkesir'e yolunuz düşerse denemeden geri dönmeyin derim.
Tatlıcılarda gördüğümüz ve çoğumuzun 'burma' dediği tırtıl baklava, Balıkesir'in ülkemize kazandırmış olduğu bir başka tatlı lezzet! Ülkemizin birçok yerinde yapılan ve normal baklavanın haricinde sadece biçimi farklı olan tırtıl baklava yöresinde daha güzel yapılıyor. Kuşkusuz!