Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) Balıkesir İl Koordinatörleri tarafından İPARD programı kapsamında çiftçiye verilecek hibe kredi ve desteklerle ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Ayvalık Ticaret Odası’nın (ATO) toplantı salonunda önceki gün saat 14.00’de gerçekleşen toplantıda; TKKD Balıkesir İl Koordinatörlüğü tarafından görevlendirilen uzmanlar; Filiz Polat, Haydar Albayrak ve Mustafa Deniz ilçe genelindeki tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösterenlere İPARD Programı hakkında bilgiler verildi. Toplantıda; Ayvalık merkez, Altınova ve Küçükköy beldelerinin yanı sıra, ilçeye bağlı köylerde tarım ve hayvancılık sektörüyle uğraşan sektör temsilcileri hazır bulundu. Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla 1085/2006 sayılı Konsey Tüzüğü çerçevesinde Katılım Öncesi Yardım Aracı’nı (Instrument for Pre-Accession Assistance- IPA) oluşturulmasının ardından, IPA desteği beş bileşeni içermekte olduğu, Türkiye IPA tüzüğünün EK 1’inde yer alan aday ülke statüsünde bütün bileşenlerden yararlanabildiği vurgulanan toplantıda, IPA’nın beşinci bileşeni Kırsal Kalkınma (IPA Rural Development- IPARD) Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklendiği belirtildi. IPARD desteğinin 2007-2013 yıllarını kapsayan çok yıllı Kırsal Kalkınma Programı kapsamında uygulanması gerektiğinin de altı çizildi.
Toplantıda TKDK Balıkesir İlk Koordinatörlerinden Filiz Polat, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile sağlanan kaynakların kırsal kalkınma programlarında uygulanmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı bir kurum olarak kurulduğunu ifade etti. Polat; Balıkesir’in de dahil olduğu 22 ilde, 9. Başvuru Çağrı İlanı ile aralarında zeytin ve zeytinyağının da bulunduğu yöresel tarım ürünlerinin yanı sıra Süt ve Et Üreten Tarımsal İşletmelerin desteklenip pazarlanması, meyve, sebze ve su ürünlerinin işlenip pazarlanması, ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve turizmin gelişimi gibi konularda kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara destek sağlanacağını belirterek, “Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma programı Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır” dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun bu amaç doğrultusunda ülkemizde tarım sektörünün gelişmişlik düzeyinin artırılması, kırsal alanda yaşayan nüfusun refah seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye’nin AB’ye uyumunun sağlanmasını hedeflemekte olduğunu vurgulayan Filiz Polat, “ TKDK Balıkesir İl Koordinatörlüğü olarak yapılanma çalışmalarımızı tamamlamış, akreditasyon sürecinde de son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde kurum tarafından çıkılacak olan 9. başvuru çağrı ilanı kapsamında gerek tüzel kişiler, gerekse gerçek kişiler tarafından İl Koordinatörlüğüne sunulacak başvurular çerçevesinde yatırımların uygun harcama tutarı 5 bin ile 3 milyon Euro aralığında olabilecek ve başvuru sahipleri yüzde 50 ile 65 civarında hibe alma imkanına sahip olacaklardır. Yatırımcıya sağlanan hibe tutarının yüzde 75’i AB bütçesinden yüzde 25’i ise Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden sağlanacak katkılar ile karşılanacaktır” ifadelerini kullandı. Başvuru sahiplerinin, sunacakları proje kapsamında makine ekipman alımı, yapım işleri, teknik proje ve iş planı hazırlama giderleri başta olmak üzere hizmet alımı ve görünürlük harcamaları için hibe desteği alabileceklerini kaydeden Filiz Polat, “ IPARD programı üzerinde gerçekleştirilen son değişiklikle traktör alımı da hibe desteği kapsamına alınmıştır. Bir çağrı döneminde bir yatırımcı sadece bir başvuru yapma hakkına sahiptir. Ancak başvuru sahibi IPARD programı kapsamında aynı yada farklı konu başlıkları kapsamında 4 kez hibe alabilir. Ancak başvuru sahibinin yeni bir başvuru yapabilmesi için önceki yatırımını tamamlamış, hibe ödemelerini almış ve projenin fiziki ve mali kapanışını gerçekleştirmiş olması gerekmektedir" diye konuştu.
1 MİLYON 200 BİN EURO KAYNAK ÇİFTÇİYİ BEKLİYOR
Ayvalık Ticaret Odasında gerçekleşen toplantıda, Avrupa Birliği Destekli İPARD Projesi kapsamında 2016 yılına kadar kullanılmak üzere yaklaşık 900 milyon Euro’luk tahsisatı yanında 300 milyon Euro da Türkiye desteği ile 1 milyar 200 bin Euro civarında bir kaynak oluştuğunu belirten Haydar Albayrak ise, “Bu para Türkiye havuzunda beklemektedir. Yatırımcıların bu hibe parasını kullanmaları için yeni projeler oluşturması gerekiyor” dedi. Albayrak, Türkiye genelinde 42 il proje kapsamında olduğunu ilk proje kabullerini Şubat ayı içerisinde başlayacağını belirterek, Ayvalık’tan en az 15, diğer ilçelerden de en az 3'er proje beklediklerini de sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz