YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ayvalıklı Fırıncılar Dertli

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 6 yıldan bu yana ekmeğin zam görmediğinden yakınan fırıncılar, zor günler yaşadıklarını...

Ayvalıklı Fırıncılar Dertli

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 6 yıldan bu yana ekmeğin zam görmediğinden yakınan fırıncılar, zor günler yaşadıklarını belirttiler.

Sofraların vazgeçilmez temel gıdalarından ekmek 6 yıldan bu yana 70 kuruşa satılmasına rağmen ekmeği aynı fiyata satmaya çalıştıklarının altını çizen fırıncılar, bakkallara verdikleri kar marjıyla birlikte ekmeğin satış bedelinin maliyetleri karşılamadığından yakınıyor. Yıllar önce ilçe genelinde 16 fırıncının güçlerini birleştirerek, kısa adı Ateksan olan Ayvalık Ekmek Sanayi şirketini kurarak, ilçenin ekmek ihtiyacına cevap vermeye çalışan firmanın fırıncı ortakları yaptıkları işten kazanç yapmayı bir yana bıraktıklarını, sadece ayakta kalabilmenin mücadelesini verdiklerinin altını çiziyor.

Ayvalık merkez olmak üzere, Cunda adası, Aliçetinkaya, Küçükköy ve Sarımsaklı’da yaşayanların sofralarındaki ekmek ihtiyacına cevap veren Ateksan’ın 16 ortağından biri ve yönetim kurulu üyesi İbrahim Kebapçı, ülke genelinde fırıncıların en büyük beklentisinin ekmeğe yapılacak zam değil, üretimdeki olumsuzluklar olduğunun altını çizdi.

Ekmek sektöründe ihtiyacın çok üzerinde üretim yapan bir fırıncı enflasyonun olduğunu vurgulayan Kebapçı, “Mesela Ayvalık’taki fırınları ele aldığımızda, ilçede 75 bin ekmek kapasitesi bulunuyor. Ama buna rağmen biz firma olarak ilçedeki tüm faal fırınları bünyemizde bulundurmamıza rağmen yüzde 30 kapasite ile ekmek üretimi yapabiliyoruz” dedi.

Bu olumsuz durumun, köylerde nerede üretildiği belli olmayan, gayri hijyen koşullarda ekmek üreten köylülerin ruhsatsız, vergisiz olarak bunları pazarlarda ve ilçede satışa sunduğunu kaydeden İbrahim Kebapçı, “Bu durum kapasitenin düşmesine neden olan faktörlerden biridir. Bir fırının tam kapasite çalışmaması, beraberinde yüksek maliyetleri getirmektedir. Bu durum, sektördeki fırıncılara büyük darbeler vurmaktadır. Ekmeğe zam yapmaktansa, devletimizin sektördeki ruhsatları sınırlandırılması, nüfusa göre üretim mekanizmasını harekete geçirmesi ve tüm bunları hakkaniyetle denetlemesi gerekmektedir. Devlet, bunu yaparsa ekmeğe zam yapılmasının önüne geçebilir” ifadelerini kullandı.

“BİZLERE HİÇ KİMSE SAHİP ÇIKMIYOR”

Türkiye’de en fazla mağdur olan esnafın, fırıncı esnafı olduğunu vurgulayan Ateksan Unlu Mamüller Firmasının yönetim kurulu üyesi İbrahim Kebapçı, “Sektör temsilcileri olarak kendimizi ifade etmekte zorlanıyoruz. Bizlere hiç kimse sahip çıkmıyor. Başta devletimiz sahip çıkmıyor. Şu anda biz fırıncılar zararına çalışıyoruz. Biz ekmeğe zam yapılmasından çok devletin belirlediği kriterlerde çağdaş ve modern koşullarda, hijyen ekmek üretim standartlarında çalışılmasından yanayız. Böylelikle hem halkımıza sağlıklı ekmek yedirilmesinin sağlanılacağına hem de sektörün içindeki olumsuzlukların arındırılmasıyla tam kapasite çalışarak, üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle rahat nefes alabileceğiz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler