Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, hazineye ait arazide yaklaşık 40 yıldan bu yana kendi imkanlarıyla yaptıkları damlarda küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan 86 adet dam ve ağılın başlandı.
Ayvalık’ta; Karayolları 29. Şube Şefliğinden, Cennet Tepesine kadar uzanan hazineye ait geniş arazide yaklaşık 40 yıldan bu yana hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, görüntü kirliliği ve haksız işgal nedeniyle 13 Şubat Çarşamba günü damlarını tahliye edilip, yıkılacağına ilişkin yazıların kendilerine tebliğ edilmesinin ardından, söz konusu yıkımlara önceki gün başlandı. Balıkesir İl Özel İdaresi’ne bağlı iş makinelerinin sabah saatlerinde başladığı yıkımlar sırasında bazı küçükbaş hayvanların barındığı ağıl sahiplerinin, içinde koyun, keçi ve kuzuların bulunduğu ağılları tahliye etmemekte direndiği vurgulanırken, çoğu dam sahibinin ise karara itiraz etmeden itaat ettiği belirtildi.
Yıkılan damlarının ardından hayvanlarını açık araziye bağlamak zorunda kaldıkları gözlenirken; ilk etapta Kışla mevkii Talimhane ismiyle anılan alandaki yaklaşık 10 adet damın yıkıldığı öğrenilirken, gün boyu süren yıkım çalışmalarının ikinci etabını ise 16 Mayıs’ta gerçekleşeceği bildirildi.
YIKIMLARI HÜZÜNLÜ GÖZLERLE İZLEDİLER
Ayvalık Mal Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında bulunan dev arazide; derme çatmada olsa yıllarca hayvanlarını barındırdıkları, acı ve tatlı hatıralarının da enkaz altında kaldığını kaydeden hayvan sahipleri, yıkımlar sonrasında Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Kaymakamlığınca kendilerine yeni bir alanın tahsis edilmesini istemesi ise dikkatlerden kaçmadı. Ayvalık’ta 86 dam sahibinin bu taleplerinin ise halen daha araştırma safhasında olduğu öğrenildi.
Hazineye ait söz konusu arazide hayvancılık yapabilmeleri için Tarım Bakanlığı tarafından kendilerine yer gösterildiğini kaydeden dam ve ağıl sahipleri, ülke genelinde daralan et hacminin genişletilmesi adına bir dizi önlem alan bakanlığın sağladığı uzun vade kredilerden yararlandıkları için bankalara borçlu olduklarını ancak, damlarının yıkılmasıyla bu borçları nasıl ödeyebilecekleri hakkında nasıl bir çözüm bulabileceklerini ise kara kara düşündüklerini vurguladı. Yağmur, çamur demeden çalışıp, yıllarca hem devlete vergilerini ödediklerini hem de dam ve ağıllarının bulunduğu alanlara ecrimisil bedeli ödediklerini kaydeden hayvancılar, mağdur olduklarını belirterek, yetkililerin anlayışına sığındıklarının da altını çizdi.
KAYMAKAM NALBANT’IN TALİMATIYLA YIKIMLAR 15 NİSANA ERTELENMİŞTİ
Ayvalık Kaymakamlığı İlçe Hukuk İşleri Şefliğinin 04.02.2013 gün ve B.05.4.VLK.0.10.40.02/512/295 sayılı yazısı ve İlçe Malmüdürlüğü’nün 01.02.2013 gün ve 26320880/10020100147/265 sayılı yazısıyla kendilerine ulaştırılan tebligatla damlarındaki hayvanların tahliye edilmesi talebi sonrasında kış kıyamet gününde onlarca hayvanı nerede barındıracaklarını kara kara düşünürken, devreye giren Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant’ın talimatıyla yıkım kararı 15 Nisan’a ertelenmişti.
Bu süreçte Kaymakam Nalbant’ın yanı sıra Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ve İlçe Mal Müdürü Soner Aybars koordinasyonunda mağdur olduklarını savunan 86 dam sahibine yeni bir alan araştırılmış ancak bu araştırmalardan halen daha net bir sonuç alınamamıştı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz