HABER

Az tuz, düşük kalp krizi riski

Az tuz, düşük kalp krizi riski

İSTANBUL (İHA) - İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, anne sütünden 3 kat fazla tuz içeren mamalarla beslenen bebeklerin tansiyonlarının normalden daha yüksek olarak ölçüldüğünü söyledi.

Annelerin bebeklerinin mamalarına kesinlikle tuz katmaması gerektiğini belirten Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, çok sayıda hastalığın temelinin çocukluk ve gençlik yıllarında atıldığına dikkat çekti. Birçok insanın, tuzun sadece tansiyon hastalarına zararlı olduğunu sandığını ifade eden Dr. Murat Akbaş, yapılan araştırmaların bu maddenin her yaştan insana zarar verebildiğini ortaya koyduğunu anlattı.

Hollandalı bilim adamlarının 245 bebek üzerinde yaptıkları araştırmada, anne sütünden üç kat fazla tuz içeren mamalarla beslenen bebeklerin tansiyonlarının daha yüksek olarak ölçüldüğünü bildiren Akbaş, bebeklerdeki tansiyon yüksekliğinin ileriki yıllarda da devam ettiğini bildirdi. Günlük beslenmelerindeki tuz tüketimini önemli miktarda düşüren insanların, gelecek 10-15 yılda kalp-damar hastalıklarına yakalanma olasılığının yüzde 25 oranında azaldığını kaydeden Dr. Murat Akbaş, bu kişilerin kalp-damar hastalıklarından ölme riskinin de yüzde 20 düştüğünü belirtti.

İç hastalıkları uzmanı Dr. Akbaş, yemeklerin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitkiler kullanılabileceğini dile getirdi.

GÜNLÜK 5 GRAM CİVARINDA TUZ İHTİYACI KARŞILAR

Tuzun insan sağlığına çeşitli şekillerde zarar verebildiğini, bu zararların başında da tansiyon hastalığının geldiğine dikkat çeken Dr. Akbaş, "Dünyada bugüne kadar tuzu hiç tanımayan ve kullanmayan 20 kadar topluluk bulunmuştur. Yemek pişirirken deniz suyu kullananlar dışında, bu topluluklarda yüksek tansiyon görülmez" diye konuştu.

Günlük tuz tüketiminin az miktarda azaltılmasının hastalık risklerine karşı büyük etkisinden bahsedildiğine dikkat çeken Akbaş, tüketilen tuzun dörtte üçünün zaten alınan gıdaların içinde bulunduğunu, günlük 5 gram tuz tüketimi hedefinin de, yediklerine dikkat etmeleri durumunda çoğu insan için ulaşılabilir olduğunu vurguladı.
Tuzun diğer zararlı etkileri arasında mide kanseri ve kalp yetmezliği oluşturma, böbrek hastalığını ve kemik erimesini şiddetlendirme gibi olumsuz etkilerini de sayan Akbaş, "Aslında yiyeceklerimizin hepsinde ve içme suyu da dahil içeceklerimizde doğal olarak tuz vardır. Ancak, bu miktardaki tuz sağlığa zarar vermez. Zarar, yiyecekler hazırlanırken ve tüketilirken içine katılan tuzdan kaynaklanıyor" dedi.

Bebeklerin anne sütü ile beslenmelerinin önemini de değinen Dr. Murat Akbaş, annelerin tat vermesi için mamaların içine kesinlikle tuz katmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler