Bayraktar, “Son iki ayda yağış azalması yüzde 25.4 ile en fazla İç Anadolu Bölgesinde görülmüştür. Bu bölgede Eylül ayında yağışların normale göre yüzde 51.8; Kasım ayında yüzde 64.1 oranında azalması, hububat ekiminde sıkıntı oluşturmuştur” dedi.
Bayraktar yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de Ekim ve Kasım 2011 döneminde kümülatif yağışların genel olarak normalinden ve geçen yıl yağışından az olduğunu ifade ederek, kümülatif yağışlarda normale göre yüzde 14.5, geçen yıla göre ise yüzde 15.7 azalma gözlendiğini açıkladı.
Yağışları değerlendiren Bayraktar, 2011-2012 tarımsal üretim ve pazarlama döneminin Ekim ayı itibarıyla başladığını belirterek, “Ekim ayından itibaren başta kışlık hububat olmak üzere, baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimleri çoğu bölgemizde tamamlanmıştır. Özellikle kıraç alanlarda yağış beklenmektedir. Son iki ayda yağış azalması yüzde 25.4 ile en fazla İç Anadolu Bölgesinde görülmüştür. Bu bölgede Eylül ayında yağışların normale göre yüzde 51.8; Kasım ayında yüzde 64.1 oranında azalması, hububat ekiminde sıkıntı oluşturmuştur” diye konuştu.
-“EGE BÖLGESİNDE YAĞIŞLAR NORMALE GÖRE YÜZDE 98 AZALDI”-
Marmara ve Ege bölgelerinde yağış azalmasının en fazla Kasım ayında gerçekleştiğini söyleyen Bayraktar, “Kasım ayında Ege Bölgesinde yağışlar normale göre yüzde 98, Marmara Bölgesinde yüzde 89 azalmıştır. Zeytinde hasat dönemi olan bu aylarda azalan yağışlar zeytinlerde buruşmaya neden olmuş sofralık zeytin kalitesi bozulmuş, yağlık zeytinlerde de yağlanma oranı düşmüştür. Marmara ve Ege bölgelerinde özellikle ikinci ürün ekilişleri için Aralık ayının ilk haftasında gerçekleşen yağışlar, yeni ekim yapan çiftçileri kuraklık sıkıntısından biraz uzaklaştırmıştır” dedi.
Son yıllarda arka arkaya kuraklık yaşayan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, özellikle Eylül ayında normale ve geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde bir artışla gerçekleşen yağışların üreticilerin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Bayraktar, “Bölgede hububat ekimleri devam etmekte olup, ekim dönemi için yeterli yağış alınmıştır. 2011/12 yılı tarım ürünleri rekoltelerinin nasıl gerçekleşeceğine yönelik tahminleri bugünden yapmak zordur. Rekoltenin nasıl gerçekleşeceği, kullanılan tohumluğun kalitesinden, kullanılan gübre, gerçekleştirilen zirai mücadele, yağışlar, sulama imkanları gibi çok çeşitli faktörlere bağlıdır.
Bu tarım yılının verimli geçmesi için yağış almayan bölgelerimizde yeterli yağışın alınarak, çiftçilerimizin bol kazanç sağladığı, kaliteli ve yüksek rekolteli ürünlerin yetiştirildiği bir yıl olarak tamamlanmasını diliyor ve bekliyoruz” şeklinde konuştu.
ANKA