HABER

Azı yarar çoğu zarar!

Uzmanlar, bitki çaylarının bilinçli ve kararında tüketilmesinin yarar sağlayabileceğini ancak aksi durumların yarardan çok zarar getireceğini belirtiyor.

Azı yarar çoğu zarar!

Uzmanlar, bitki çaylarının bilinçli ve kararında tüketilmesinin yarar sağlayabileceğini ancak aksi durumların yarardan çok zarar getireceğini belirtiyor.

Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, özellikle kilo verme amacıyla tüketilen bitki çaylarının doğru kullanımının önemli olduğunu söyledi.


Bitki çayının, "bitkiseldir, zararı olmaz" anlayışıyla sıkça tüketildiğini belirten Elmacıoğlu, "Kulaktan dolma bilgilerle sağlığımızla oynuyoruz. Bitkiseldir, zararı olmaz mantığı kesinlikle yanlıştır.


Günde bir ile üç fincan bitki çayı içilmesi sağlık için yararlıdır ancak fazla miktarda tüketmemek ve hazırlanma aşamasında bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Bazı bitkiler için demlenme süresi dahi önemlidir. Bazen yarardan çok zarar getirir" dedi.


Satılan bazı bitkisel zayıflama çaylarının amacının daha çok kullanıcıda bağırsakları çalıştırıcı, idrara çıkışı ve terlemeyi artırıcı etkilerin oluşmasına katkı sağlıyor.


Yapılan araştırmalarda bitkisel zayıflama çaylarının bileşenine en fazla giren bitkinin laksatif etki amacı ile kullanılan 'sinameki otu' olduğu belirlenmiştir.


Uzun süre sinameki otu kullananlarda kas zayıflığı, tetani, anemi (kansızlık), yağlı dışkı, mide bağırsak kanamaları, baş dönmesi, çarpıntı, pankreas işlev bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.


Bitki çaylarında bulunan flavonoidler gibi antioksidan maddelerin bazı yararları olabilir, bazı bitkisel çaylar metabolizmayı hızlandırabilir ancak unutulmaması gereken, aşırı tüketildiğinde bitkisel çayların da zararlı etkilere sebep olabileceğidir.


Beyaz çayın faydaları saymakla bitmiyor.


Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanserden korur.


Erken dönemlerde kansere neden olan hücre mutasyonlarını engeller.


Cildi güzelleştirir.

Çok yüksek oranda antioksidan içerir.

Tansiyon ve kolesterolü düşürür.


Virüs ve bakterilere karşı etkisi yeşil çaydan daha kuvvetlidir.

Çok düşük oranda kafein içerdiği için, kafeinin zararlı etkilerinden korunmayı sağlar.


Zayıflamaya yardımcı olur.

Florit içeriği zengin olduğundan dişlerde plak ve çürük oluşmasını önler.


Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı olumlu rol oynar.

Pürüzsüz ve yumuşak bir cilt için etkilidir.


Kemiklere faydası olur. Osteoporozda faydalıdır.

Cildi kuvvetlendirici, hücre yenilemeyi destekleyici özelliği de vardır.

Ayrıca C ve K vitaminlerini de içerir.

En Çok Aranan Haberler