ANKARA (İHA) - Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan Azınlık Raporu ile ilgili tartışmalar mahkeme salonlarında devam ediyor. Tartışmalı rapora imza atan Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu eski Başkanı İbrahim Kaboğlu'nun Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Azınlık Raporunu yırtan Genel Sekreter Fahrettin Yokuş'a karşı açtığı tazminat davalarının görülmesine bugün devam edildi.
Tazminat davalarının ilki Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Kaboğlu'nun Yokuş ve sendika üyesi Abdullah Buksur'a toplam 22 milyar liralık açtığı tazminat davasında yoğun izdiham yaşandı. Adliye koridorlarını dolduran yüzlerce sendika üyesi teröristbaşı Abdullah Öcalan ve raporu hazırlayanlar aleyhine sloganlar attılar. İkinci duruşma ise Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yapıldı. Yine Kaboğlu'nun Akyıldız için 10 milyarlık liralık açtığı tazminat davasına da sendika üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Duruşmalar, davalı ve davacı tarafların sosyo-ekonomik durumlarını içeren belgelerin beklenmesine karar verilerek ertelendi. Duruşma sonunda adliye önünde basın açıklaması yapan Akyıldız, Anayasa'nın 66. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkesin Türk olduğunu hatırlattı. Anayasa'ya göre Türklük kavramının, bu topraklarda yaşayan ve bu ülkenin vatandaşı olan herkesi kapsadığına dikkati çeken Akyıldız şunları söyledi:
"Bu nedenle ülkemizde mikro azınlıklar yaratarak, neredeyse yolda yürüyüşü farklı olanı dahi azınlık sayarak milleti parçalamaya çalışmanın, bunu gizlemek için de Türkiyelilik gibi dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen ve coğrafyaya dayanan bir kavram ortaya atmanın anlamı yok. Bu fikri destekleyenlerin amacı, devletimizi yıkıp, milletimizi parçalayıp, ülkemizi şehir devletçiklerine bölerek, özerk, federal bir yapı oluşturmaktadır. Bu emellerini gizleyebilmek için de insan hakları, kültürel haklar, azınlık hakları gibi gerekçelerin arkasına sığınmaktadır."
"BUNUN SONU İSTİKLAL MARŞI'MIZI DEĞİŞTİRME TALEBİNE KADAR GİDER" Azınlık kavramının Lozan Antlaşmasıyla birlikte çözüldüğünü söyleyen Akyıldız, "Bir bakıma devletimizin kuruluş senedi olan Lozan'ın tartışmaya açılarak, çetin mücadeleler sonucunda karara bağlanmış olduğumuz azınlık kavramının değiştirilmeye çalışılmasının, bu ülkeye hiçbir yarar sağlamayacağı gibi pek çok yıkıcı sonuçlar getireceği bilinmektedir" dedi. Tepki göstermeye devam edeceklerini kaydeden Akyıldız, "Bu tür tartışmalar kamuoyu gündemine taşınarak Lozan'ı ve dolayısıyla devletimizin varlığını ve niteliğini tartışılır hale getirmek amacında olan birkaç kendini bilmeze tepki göstermezsek bu gidişin sonu bayrağımızın, egemenliğimizin, İstiklal Marşı'mızın bile azınlık hakları, kültürel haklar gibi kisveler altında değiştirilmeye çalışılması olacaktır" diye konuştu. Kültürel farklılıkların birer zenginlik olduğunun bilincinde olduklarını ifade eden Akyıldız, "Ancak bu farklılıkları milletimizin etle tırnak gibi birbirinden ayrılmaz unsuru olan Kürt, Alevi, Sünni, Hıristiyan, Süryani, Asuri ve diğer vatandaşlarımızı birbirine düşürmeye yönelik bir silah gibi kullanmaya çalışanlara da tavır koymak boynumuzun borcudur" dedi.