Topal, Zonguldak’ta maden ocağında çalışırken grizu patlamasında ağır yaralanmış
İzmir’de inşaatı devam eden Üçyol-Üçkuyular metro hattına lojistik destek sağlamak için açılan yaklaşım tüneli girişindeki hava tankının patlaması sonucu ölen Raşit Topal’ın 14 yıl önce Zonguldak’ta çalıştığı maden ocağındaki grizu patlamasından yaralı olarak kurtulduğu ortaya çıktı. Topal’ın patlama ölen diğer işçi Ahmet Ertekin ile birlikte üç gün önce işe girdiği de öğrenildi.
Patlama önceki gün meydana gelmiş Raşit Topal (40) ile Ahmet Ertekin (29) olay yerinde yaşamlarını yitirirken, diğer işçiler Erkan Asal (23), Hakan Topal (25), Ökkeş Yıldız (24) ve Fatih Demirer (53) yaralanmıştı. İşe üç gün önce girdikleri öğrenilen Topal ile Ertekin’in yaşam hikâyeleri yürekleri dağladı.
İki çocuk babası Topal’ın 14 yıl önce, Zonguldak’ta özel bir firmaya ait maden ocağında çalışırken grizu patlaması sonucu göçük altında kaldığı, yaralı olarak kurtarılıp uzun süre tedavi gördüğü ortaya çıktı. Topal’ın son olarak İstanbul’daki bir tünelde çalıştığı, işi bitince de aynı patlamada yaralanan kuzeni Hakan Topal’ın isteğiyle İzmir’e gelip çalışmaya başladığı kaydedildi. Topal’ın ağabeyi Mevlüt Topal’ın da 1977’de Zonguldak’taki bir maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında öldüğü öğrenildi.
**Borcunu ödeyecekti**
Topal’ın, kendisiyle aynı adı taşıyan babası Raşit Topal’ın yaşadığı acı ise tarifsiz kaldı. Önce büyük oğlu Mevlüt, ardından Raşit’i kaybeden baba Raşit Topal, “İki oğlumu da patlamada kaybettim. Ben onlarsız nasıl yaşacağım. Acım tarifsiz. Allah kimseye böyle acı vermesin. Tek oğlum kaldı” diyerek ağıt yaktı. Raşit Topal’ın çocukları Beytullah ile Nurullah, birbirlerine sarılarak acılarını dindirmeye çalıştı. Beytullah Topal, “Sanki içine doğmuştu” dedi.
Patlamada ölen Ahmet Ertekin’in ise daha önce kuyumcuda çırak olarak çalıştığı ve yaklaşık 20-25 bin TL’lik banka borcu nedeniyle metro inşaatındaki işe girdiği dile getirildi. İzmir’de gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlanan Ertekin, Gayrettepe Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Pınarbaşı Mezarlığı’nda toprağa verildi.
**Hatalar zinciri patlatmış!**
Patlamanın ardından gözaltına alınan, inşaatı yapan şirketin sorumlusu H.B., şantiye şefi S.E. ve proje müdürü G. O. serbest bırakılırken, Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mehmet Özsakarya, savcıya bilgi verdi. Özsakarya, “Şantiyede iş güvenliği açısından çok geniş bir hatalar zinciri var. Bu işyerinde iş güvenliği sorumlusu olsa bu tankı devreye bile almaz. İşçilerin de eğitimi yok. Patlayan hava tankı çok eski. Korozyona uğramış. Tabanda oluşan su çürümelere, metal yüzeyde kırılmalara neden olmuş. Eski, kötü tankı kullanmak patlamaya neden olmuş” dedi.
DHA