Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olan B12 vitamini, vücudun ürettiği bir vitamin türü olmadığından dolayı, onu hayvansal gıdalar ya da takviyelerle almak gerekir. İşte B12 eksikliğinde vücutta ortaya çıkan sorunlar...
Yaşla beraber, vücudun bu vitamini emmesi zorlaşabilir. B12 vitamini içeren besinleri düzenli olarak tüketmiyorsanız, kilo verme ameliyatı geçirmişseniz ya da midenizin bir kısmını çıkaran başka bir ameliyat geçirdiyseniz yine B12 eksikliği yaşamanız mümkün.
Aynı zamanda, aşağıdaki durumlarda B12 vitamini eksikliği geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir:
-Atrofik gastrit
-Vücudunuzun B12 vitamini emmesini zorlaştıran pernisiyöz anemi
-Graves hastalığı veya lupus gibi bağışıklık sistemi bozuklukları
-B12 emilimini engelleyen bazı ilaçlar alıyorsanız
-Crohn hastalığı , çölyak hastalığı , bakteri üremesi veya parazit gibi ince bağırsağınızı etkileyen durumlar
-Alkolün kötüye kullanılması veya aşırı alkol tüketimi, vücudunuzun besinleri emmesini zorlaştırabilir veya yeterli kalori almanızı engelleyebilir. Yeterli B12 eksikliğinizin bir işareti, glossit veya şişmiş, iltihaplı bir dil olabilir.
-Ayrıca vegan bir diyet uyguluyorsanız (yani et, süt, peynir ve yumurta dahil olmak üzere herhangi bir hayvansal ürün yemiyorsanız) veya yeterince yumurta ya da süt ürünü tüketmeyen bir vejeteryansanız B12 vitamini eksikliği sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
Nadir görülmekle beraber, B12 vitamini veya folat eksikliği (anemili veya anemisiz) , özellikle bir süredir B12 vitamini veya folat eksikliğiniz varsa çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.
Bunlardan bazıları şunlar olabilir:
B12 vitamini ve folat, vücutta yer alan sinir sistemini sağlıklı tutmak da dahil olmak üzere birçok önemli işlevi yerine getirmektedir. Bu vitaminlerden herhangi birinin eksikliği, bu gibi sorunlara neden olabilir:
Öncelikle B12 vitamini seviyenizi kontrol etmek için kan testi yaptırmanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sormalısınız. B12 vitamini ve folat eksikliği vakalarının çoğu, eksik vitaminleri düzeltmek için enjeksiyonlar ya dad tabletlerle kolayca tedavi edilebilmektedir.
B12 vitamini takviyeleri genellikle ilk başta enjeksiyon yoluyla verilmektedir. Sonrasında B12 eksikliğinizin diyetinizle ilgili olup olmadığına bağlı olarak, öğünler arasında veya düzenli enjeksiyonlar arasında B12 tabletlerine ihtiyacınız olacaktır.
Bu vitamin et, balık, süt ürünleri, yumurta, maya özütü (Marmite gibi) ve özel olarak güçlendirilmiş gıdalarda bulunmaktadır. En iyi folat kaynakları arasında yine bezelye, brokoli ve brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler bulunmaktadır.