B12 vitamin eksikliği kilo aldırır mı sorusu sık sık merak edilen konulardan biri olarak uzmanların karşısına çıkıyor. Peki B12 vitamini nedir, eksikliği nasıl sorunlara yol açabilir? İnsan mimarisinin en önemli detayı olan B12 vitamini, elbette vücuttaki eksikliği düşünüldüğünde sağlık ve günlük yaşam açısından pekçok problemler de oluşabiliyor. Fakat bununla ilgili en çok üzerinde durulan konu ise 'B12 vitamin eksikliği kilo aldırır mı sorusu oluyor. Bu problem özellikle 40-60 yaş arasındaki kadınlarda yoğun olarak görülüyor.
Bu sorunun cevabı, uzmanlar tarafından yanıtlandığında tamamiyle 'tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan çıkar' sorusunu akıllara getiriyor. Çünkü bazılarına göre B12 vitamini eksikliği kilo aldırır, bazı uzmanlara göre ise aşırı kilolar B12 vitamini eksikliğine yol açabiliyor. B12 vitamininin kilo alımına yol açtığının düşünülme sebebi bu vitaminin eksik olması durumunda kişide iştah kaybı olmasına yol açabilir. İştahsızlığa ve buna bağlı hafif kilo azalması görülen hastalar B12 vitamininini kullanmaya başladıktan bir süre sonra yemek yeme düzenine sahip olmaları ve sonuçta da normal kilolarına geri dönüyorlar. Bu olası durumu kilo aldırır diye değerlendirmek yanlış olur. B12 vitamini vücutta üretilemediği gibi depolanamayan bir vitamin olarak tanımlandı. Yetişkin bir insan için günlük 3 mcg ile 4 mcg ölçülerinde günlük alınması gerekiyor.
Diyetisyen Duygu Deniz, kadınlarda anemiye daha çok rastlandığını belirterek, “Halk dilindeki ismiyle kansızlık, bunun başında B12 ve demir eksikliği geliyor. Bunu biz aslında günlük yaşantımızda halsizlik, yorgunluk, sabah uyanmakta güçsüzlük, depresif bir ruh hali, bunlara çok rastladığımız halde gidip herhangi bir doktordan, aile hekimliğinden ya da dahiliye uzmanından bunun sağlık tetkiklerini, kan tetkiklerini yaptırmıyoruz ya da bunları günlük hayatta normal şikayetler olarak kabul edip, herhangi bir sağlık kontrolünden geçmiyoruz” diye konuştu.
Ciğer, ancak özellikle kuzu ciğeri B12 vitamini eksikliğinde B12 vitamini ihtiyacını karşılayan en önemli ve en başta gelen besinlerden bir tanesidir. Bu sebeple eğer ki B12 vitamini eksikliğiniz bulunuyorsa aşırıya kaçmadan ve kesinlikle düzenli olarak kuzu ciğeri tüketmenizde büyük bir fayda vardır.
Ancak kuzu ciğerinin 100 gr tüketimi günlük ihtiyacınız olan B12 vitaminin kat be kat fazlasını karşılamaktadır. Bu sebeple çok fazla tüketiminden başka birtakım sorunlara yol açmamak için kaçınmak gerekir.
Kuzu ciğeri bilindiği üzere yüksek kolesterole de yol açmaktadır. Bu sebeple de aşırı oranda tüketmekten kesinlikle kaçınılmalıdır.
2. Kuzu Eti
Kuzu eti de B12 vitamini bakımından oldukça zengin olan besinlerden bir tanesidir. Ancak B12 vitamini ağırlıklı olarak kuzunun omuz bölgesinde bulunur. Özellikle tüketilen 100 gr kuzu pirzola gün içerisinde ihtiyaç duyduğunuz B12 vitaminin önemli bir kısmını tek başına karşılamaktadır.
3. Peynir
Peynir kalsiyum, protein ve kolesterol bakımından zengin olmasının yanı sıra bol miktarda da B12 vitamini içermektedir. Bu sebeple peynir de B12 vitamini eksikliği bulunan kişiler tarafından sıklık ile tüketilmesi gereken kişilerdir.
Her gün düzenli olarak ve belirli bir miktarda peynir tükettiğiniz takdirde günlük B12 vitamini ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılamış olursunuz. Ancak yine de peynirin kolesterolü yükseltme özelliği sebebiyle de aşırı miktarda tüketilmesinden kaçınmak gereklidir.
4. Yumurta
Yumurta insan sağlığına ve insan vücuduna çok iyi gelen önemli bir besindir. Yumurta içeriğinde bol miktarda B12 vitamini bulundurması sebebi ile B12 vitamini eksikliğine ve B12 vitamini eksikliği sebebiyle ortaya çıkan birtakım rahatsızlıklara çok iyi gelmektedir.
Bu sebeple düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle yumurta Türk ve dünya mutfaklarında kahvaltılarda ağırlıklı olarak tercih edilmek ile birlikte, pek çok yemeğin ve tatlının da içerisine ilave edilebilmektedir. Özellikle 100 gr yumurta bir insanın bir gün içerisinde ihtiyaç duyduğu B12 vitaminin % 33'lük kısmını karşılamaktadır.
Ancak unutulmamalıdır ki yumurtanın kolesterol arttırıcı etkisi de bulunmaktadır ve 100 gr yumurta bu sebeple kolesterolü yükseltecektir. Bu konuda da dikkatli olmak gerekir. Aynı zamanda sadece tavuk yumurtası değil, kaz ve ördek yumurtaları da büyük oranda B12 vitamini içerir ve B12 vitamini eksikliği için oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
Yine de yumurta tüketirken de aşırıya kaçmamak çok önemlidir. Çünkü tüketiminde aşırıya kaçılan her gıda fayda yerine vücuda birtakım zararlar açmaktadır.
5. Balık
Balık insan vücudu için çok faydalı ve besin değeri çok yüksek bir gıdadır. Balığın omega 3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ancak bununla birlikte balık, B12 vitamini bakımından da çok zengin bir besindir.
Bu sebeple B12 vitamini eksikliğiniz bulunuyorsa, balığı düzenli olarak tüketmelisiniz. Ancak balığı da aşırı miktarda tüketmemelisiniz. Uzmanlar balığın haftada iki kez tüketilmesini önerirler. Eğer ki sizin de balığa karşı bir hassasiyetiniz yok ise haftada iki kez tüketebilirsiniz. Balığın yanı sıra çeşitli kabuklu deniz canlıları da insan vücudu için çok faydalıdır.
Kabuklu deniz canlıları da içerisinde bol miktarda B12 vitamini bulundurmaktadır. Özellikle istiridye ve midye gibi kabuklu deniz canlılarının da düzenli olarak tüketilmesi önemlidir. Ancak bunların tüketiminde de aşırıya kaçmamak çok önemlidir. Çünkü özellikle midye içerisinde fazla miktarda civa bulundurmaktadır. Civanın vücuda fazla miktarda alınması çeşitli ciddi rahatsızlıkları beraberinde getirebilmektedir.
Bu sebeple kesinlikle çok dikkatli olunması gerekmektedir. Aynı zamanda kabuklu deniz canlıları vücuttaki kolesterolü de yükseltebilmektedir. Bu sebeple de ekstra dikkatli olunmalıdır.